2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Hrvatska se prisjeća najveće i najkrvavije tromjesečne bitke za Grad

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svi putevi vode u Vukovar, grad u kojem je 1991. godine krvlju kupljena hrvatska sloboda i samostalnost.

Dan je sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Hrvatskoj državni praznik, dan pijeteta i zahvalnosti.

Središnji program 18. studenoga vraća se komemorativnim skupom „Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta” u krug vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice ”Dr. Juraj Njavro”.

Kolonu sjećanja dugu pet i pol kilometara, s početkom u 10:30, predvodit će članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i djeca koja su preživjela tromjesečnu opsadu u podrumskom podzemlju.

Oko podne slijedi odavanje počasti i misa na Memorijalnom groblju s 938 bijelih, mramornih križeva postavljenih na mjestu masovne grobnice kao simbol ekshumiranih žrtava.

VUKOVARSKA RATNA BILANCA

JNA je u osvajanje Vukovara poslala više od 30 000 vojnika, 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i 180 haubica, a Vukovar je branilo oko 1800 slabo naoružanih hrvatskih branitelja i dragovoljaca.Gotovo puna tri mjeseca, od kraja kolovoza 1991. trajali su siloviti napadi na grad čija je obrana posustala 18. studenoga kada je Vukovar pao u ruke JNA i paravojnih postrojbi iako je sam čin ulaska neprijatelja u gradske četvrti trajao nekoliko idućih dana. Otpor hrvatskih branitelja trajao je 87 dana. Dio njih pokušao se izvući kroz minska polja, a oni koji nisu uspjeli, odvedeni su u srpske logore ili ubijeni. Među njima i 260 ranjenika bolnice.

Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1821 osobom od kojih je 515 s područja Vukovarsko-srijemske županije među kojima 287 Vukovaraca. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci. Iz grada i okolice protjerano je oko 22 tisuće Hrvata i ostalih narodnosti. Na Vukovar je dnevno padalo i preko 11 000 projektila, a ratna šteta procijenjena je na oko 9.5 milijardi kuna.

Mirnom reintegracijom 15. siječnja 1998. počinje povratak Vukovaraca i obnova grada gotovo sravnjenog do zemelje.

Vukovarski franjevci i ove godine pozivaju večeras u 18 sati i 11 minuta u Zvon za Vukovar kojim će se u isti trenutak oglasiti sva crkvena zvona u Hrvatskoj.

Danas je mjesto posebnog domovinskog pijeteta kako glasi i službeni slogan Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022.

Foto: Grad Vukovar

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno