12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Hrvatska u svjetskom vrhu brzine mobilnog interneta, evo kako stoje Vinkovci

Više od autora

- vl promo-

Kada se govori o brzini interneta, važno je razlikovati brzinu mobilnog i fiksnog interneta. U kakvom je stanju Hrvatska i njezine regije možemo zaključiti prema podacima koje nudi tvrtka Kompare.

Što se tiče mobilne mreže, Hrvatska se nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine, medijalne brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj je iznosila 92,51 MBPS, što nas stavlja u sam europski i svjetski vrh.

Ipak, situacija je drugačija kada govorimo o brzini preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži. Hrvatska se po tom pitanju, s brzinom od 63,41 MBPS, nalazi na 80. mjestu u svijetu.Kada govorimo o brzini interneta u Hrvatskoj, u istraživanju je korištena baza podataka brzine preuzimanja na fiksnoj internetskoj mreži. Na prvom mjestu nalazi se Zagreb (134,33 MBPS), zatim slijede Velika Gorica (133,94 MBPS) i Dugo Selo (128,54 MBPS). Vinkovci se nalaze u zlatnoj sredini s brzinom od 55,57 MBPS. Što se tiče grada s najsporijim internetom, radi se o Đakovu koji ima 26,39 MBPS.

Generalno gledano, istočni dio Hrvatske „kaska” za ostatkom države po brzini interneta. Tako u Slavoniji najbrži internet ima Požeško-slavonska županija (49,89 MBPS), a najsporiji ima Virovitičko-podravska županija (35,89 MBPS). Vukovarsko-srijemska županija s prosječnom brzinom od 40,16 MBPS što je stavlja na 14. mjesto u Hrvatskoj (u konkurenciji 20 županija i Grada Zagreba).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno