U 7 sati u otvorena su birališta za izbore za Europski parlament, a pravo glasa ima nešto više od 3,8 milijuna birača. Građansku dužnost možete ispuniti sve do 19 sati.

Birači će u Hrvatskoj izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Na ovim izborima pravo glasa ima 3.831.389 birača. Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji u registar birača za izbore za članove za Europski parlament iz Republike Hrvatske upisano je 147. 318 birača s pravom glasa, dok u Vinkovcima taj broj iznosi 29. 332 birača. U županiji je u registar birača upisano ukupno 327 birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, od kojih je 4 upisano na području Grada Vinkovaca.

S prebivalištem u Hrvatskoj, po općinama i gradovima, ih je 3.677.031, od tog broja 13 su državljani drugih država članica Europske unije, a 5260 prethodno je registriranih, to su birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali će glasovati u inozemstvu. Bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154.358 birača, najviše u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj birači mogu glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država, među kojima je i BiH u kojoj je za izbore otvoreno 41 mjesto, 15 u Mostaru, osam u Sarajevu, po dva u Tuzli i Banjoj Luci, četiri u Livnu, deset u Vitezu.

Svaka biračica i birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati – u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

U Vinkovcima će od 7,00 do 19,00 sati biti otvorena 33 biračka mjesta, a popis je dostupan na sljedećoj poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/