29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

HZJZ: Potvrđeno prvih 12 slučajeva krakena u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je danas da je varijanta Covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.

Neke varijante COVID-a brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

“Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa”, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.Iz HZJZ-a za HRT poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuju izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju one koji se još nisu cijepili da se cijepe.

Budući da više nisu na snazi mjere protiv Covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima, sadašnje širenje respiratornih infekcija i Covida-19 je očekivano.

S druge strane stižu informacije kako se upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 Svjetske zdravstvene organizacije predložiti Glavnoj skupštini ukidanje “javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti”, odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno