33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

I u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe se prvi oboljeli od gripe

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Hrvatskoj je, zaključno s 30. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019.

Najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije, 383, a slijede Splitsko-dalmatinska, 104, Brodsko-posavska, 85 i Međimurska županija, 77.

Vukovarsko-srijemska županija za sada je među onim dijelovima Hrvatske s najmanjim brojem oboljelih, a do 30. prosinca prijavljena su 4 slučaja.

Kako ističe ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić, dr.med.spec.epidemiolog, kao i u cijelu Hrvatsku gripa je stigla i u Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje se za sada bilježe sporadični slučajevi obolijevanja. Za očekivati je porast broja oboljelih, a kako bi taj broj bio što manji građanima se preporučuje primjena dobro poznatih preventivnih mjera. Uz cijepljenje to su redovito pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje zatvorenih prostora s velikim brojem ljudi, prikladna obuća i odjeća s obzirom na vremenske uvjete… Isto tako, kada do obolijevanja dođe, preporuka je odležati do izlječenja, skidati povišenu tjelesnu temperaturu, uzimati dovoljno tekućine te kontaktirati liječnika. Povišena temperatura, bol u mišićima, groznica, grlobolja, kašalj i začepljen nos simptomi su gripe. Ako temperatura potraje više dana, tada je potrebno i otići liječniku.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u uzorcima pristiglim iz cijele Hrvatske u kojima je potvrđen virus gripe dominantan je virus gripe tip A. Iako svi virusi gripe mogu izazvati komplikacije, upravo A virus je uvijek ozbiljan i s dosta oboljelih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno