Ima nečeg baš veličanstvenog u čovjekovom nastojanju da se uzdigne iz ništavila, kada se čini da ga je ono porazilo, prilagođavajući mu se koliko god je potrebno, u nastojanju da ipak sačuva mirnoću i ljepotu postojanja, suočavajući se s njim u potpuno novoj i apsolutno neželjenoj formi. Film “If Beale Street Coult Talk” je oda jednom takvom “prilagođavanju”, nemirenju i strasnoj borbi, ali i suočavanju sa sudbinom koja se ne da izbjeći.

Priča o 19-godišnjoj crnkinji Tish Rivers, koja nastoji izvući svog tri godine starijeg dečka iz zatvora, gdje je završio uslijed optužbi za silovanje. Ovaj film je, ujedno, i jaka osuda rasističke Amerike u doba jazza, ali i uvjerljiva obiteljska drama, u kojoj su likovi pažljivo secirani kako dodatno stvorili tragiku životnih okolnosti.

Nije ovo film u kome ima puno akcije karakterističnim tzv. “sudskim” trilerima, ali je film koji obiluje uvjerljivim scenama, od Tishinih iskustava s kupcima dok radi u robnoj kući, na predstavljanju parfema, do dijaloga s dečkom Fonnyjem Huntom i njegovim prijateljem s kojim je dvije godine proveo u zatvoru zbog nedokazane krađe automobila, a koji jasno osuđuju tu i takvu Ameriku, razmišljajući o najboljem načinu da se emigrira u neku drugu zemlju ondje gdje ih neće osuđivati zbog boje kože…

Visoko stiliziran, uz već spomenutu jaku jazz-potku, ovaj film nudi možda i jaču poruku i atmosferu nego “Moonlight”, koji je 2016. godine dobio tri Oscara, uključujući i onaj za najbolji film. Redatelj i scenarist Barry Jenkins, ovaj put je snimio film po romanu čiji je autor James Baldwin, a Regina King nagrađena je Oscarom za sporednu ulogu – lik Tishine majke Sharon.

Dakle, ovo nije samo priča o dvoje mladih, nerazdvojnih još od najranijeg djetinjstva, koji su sasvim nepredvidivo otkrili tajne svoje seksualne privlačnosti, nije ni priča koja prvenstveno osuđuje i raskrinkava rasističke i društvene predrasude koji, nažalost, ponovo sve više vladaju ovom civilizacijom, već je prije svega značajna kao topla priča o tome zašto je bitno ne predati se! I, kako, poneki put, puno jači dojam ostvaljaju neke stvari ispričane lagano i dostojanstveno… [titlovi.com]