Gradsko zemljište koje se nalazi između zgrada Kneza Mislava 13 i Slavka Jankovića 11 u vinkovačkom naselju Lapovci su Antun Mišeki Mađar i Pavo Vidović Bosanac pretvorili u pravi mali slavonski salaš kojem su dali i prikladno ime “Salaš – Đeram Lapovci”.

Napominju kako velika većina susjeda odobrava ovu instalaciju, ali naravno razumije i one kojima se ta njihova instalacija ne sviđa. Ideja je potekla od Antuna, iz njegove ljubavi prema slavonskim običajima i prema načinu na koji su živjeli njegovi roditelj, djedovi, bake, ali i oni stariji od njih. Njegovi djed i baka su živjeli veći dio svog života na “stanu” iliti “salašu” između Cerne i Andrijaševaca, pa je i on dobar dio svog djetinjstva proveo s njima.

“Bili su poljodjelci, a tu je naravno bilo i čitavo životinjsko carstvo, kao i velika količina poljoprivrednih i ostalih starih alatki, koje su meni kao djetetu bile sastavni dio života. Tu se rodila ljubav prema starinama”, ispričao nam je Antun.
Starine su mu uvijek bile drage, rado ih je otkupljivao ili primao na poklon. Tako je Vukovarskom muzeju prije njegova samog otvaranja poklonio stari drveno željezni plug. Također, prije otprilike 15 godina je za simboličnu sumu novca, drvena seljačka kola dao svećeniku Župe sv. Vinka Pallottija.

“Kako smo imali lijep i neiskorišten prostor došli smo na ideju da napravimo imitaciju “salaša” u malom, s originalnim starim oruđima koje sam ja tijelom mnogo godina sakupljao i čuvao”, ističe Antun.
“Napravili smo nešto novo i zanimljivo ispred čega se stotine ljudi zaustavilo i slikalo. Bilo je posjetitelja iz Rijeke, Zagreba, Splita, Austrije, Njemačke i mnogih drugih. Ne žalimo za potrošenim vremenom, niti novcem” dodao je Pavo Vidović.

Turistička zajednica grada Vinkovaca je 2015. godine organizirala “Volim Vinkovce” kojom je htjela potaknuti građane na što ljepše uređenje grada povodom Vinkovačkih jeseni. Antun i Pavo su tada dobili svečano priznanje za odlično uređen prostor i duhu Vinkovačkih jeseni. Priznanja Antunu Miškeju, Pavi Vidoviću, Zdenku Kanjuhu i Ivanu Kampiću su se redala čak od 2013. godine, a i danas znaju primiti razne pohvale za svoj “Salaš” koji se prikazivao nekoliko godina na Vinkovačkoj televiziji kao najava za Vinkovačke jeseni.

“Sve dobronamjerne kritike uvijek su dobrodošle i lijepo smo ih prihvatili i postupili po njima, te smo eksponate brojčano smanjili i preraspodijelili postojeće. Činilo nam se da je kritika bila na mjestu i hvala svima koji su dali neke prijedloge”, ističe Antun.