Inicijativa 40 dana za život Vinkovci večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici organizirala predavanje na temu “Priziv savjesti”. Predavanje je održao Tomislav Ćavar, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije.

To je u biti jedna osnovna ljudska norma da čovjek iz nutrine, punine sebe, može slobodno izraziti ono što misli. Priziv savjesti bi trebalo biti uobičajeno ponašanje svakog pojedinca kada donosi bilo kakvu odluku u životu, a najkrucijalnije je izraziti priziv savjesti da se nekoga ne ubije. Sva ona društva koja ne dozvole potpunu širinu priziva savjesti čovjeka u njegovom društvenom djelovanju, ta su društva bolesna. Ona društva koja to poštuju, poštuju svoga građanina i to su produktivna društva. Gdje se inicijativa svakog čovjeka uspije u potpunosti iskazati, to su uspješna društva. Mislim da to svatko od nas razumije. Ono lijepo u nama, mi koji vjerujemo u Boga kažemo tako, to je od Duha Svetoga. Svaki put kada imam nekakav problem ili nedoumicu, kako to riješiti, samo treba zamisliti što bi Isus Krist učinio u tom trenutku i tako ako učinimo nećemo pogriješiti. A to je savjest okrenuta prema dobru, u suprotnom okrenuta je prema lošemu, a to je zlo“, istaknuo je dr. Ćavar.

Inicijativa 40 dana za život u Vinkovcima djeluje već 5 godina, odnosno od kada je došla u Hrvatsku. Organizirano mole po 40 dana dva puta godišnje, u korizemnom vremenu i u jesen, ispred ginekoloških ambulanti u Ulici hrvatskih kraljeva 76 E.

Miroljubivo bdijemo kako bi bili prvi znak milosrđa za sve one majke, sve one obitelji kojima je pomoć potrebna. Mi smo tamo kako bi pomogli svakome tko je u životnoj poteškoći ili problemu gdje se dvoumi hoće li zadržati svoje dijete ili neće. Kroz ovih pet godina rada Inicijative u Hrvatskoj imamo već 58 spašenih života, a onim trudnicama i majkama kojima je to potrebno pomažemo i duhovno i materijalno“, istaknuo je Josip Matezović, voditelj Inicijative 40 dana za život Vinkovci.

S večerašnjeg susreta upućena je i poruka svima koji se žele uključiti u molitveno bdijenje:  Uključite se i izgrađujmo zajedno kulturu života u Vinkovcima!