1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Iskustvo za cijeli život

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Svakim danom svjedoci smo kako život piše neobične priče, iz kojih često možemo naučiti da se radom i upornošću može postići ono o čemu smo uvijek maštali, a upravo takva je i priča mladog Vinkovčanina Filipa Šimunovića. U vinkovačkim sportskim krugovima popularni “Fićo” poznat je kao odličan malonogometaš, koji se malim nogometom počeo baviti u MNK Vinkovcima, klubu iz kojeg je nešto kasnije prešao u MNK Osijek Kelme, za koji je nastupao u Prvoj malonogometnoj ligi Hrvatske. Još za vremena boravka u Vinkovcima zaslužio je i poziv u Hrvatsku mladu reprezentaciju do 21 godine.

“Bilo je to odlično iskustvo, uvijek je poseban osjećaj nositi hrvatski dres, odnosno predstavljati svoju državu, baš kao i igranje u najjačoj malonogometnoj ligi u Hrvatskoj. No, nakon nekoliko sezona prvoligaškog nogometa odlučio sam posvetiti se fakultetu pa sam nakon završene srednje Medicinske škole u Vinkovcima diplomirao fizioterapiju na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru, a osim redovitog obrazovanja usavršavao sam se i putem tečajeva i edukacija”, priča nam Filip.

Vjerojatno nikada nije pomislio da će ga ljubav prema sportu poslovno odvesti do rukometa, ali upravo to se dogodilo, jer nakon što je volonterski radio u RK Zagrebu njegove su kvalitete prepoznali i u Hrvatskom rukometnom savezu, pa je Filip na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj bio član fizioterapeutskog tima Hrvatske rukometne reprezentacije.

Posao u reprezentaciji poseban je doživljaj i zadovoljstvo, a velika su natjecanja, poput Svjetskog prvenstva, velika čast. S druge je strane to iznimno zahtjevan posao koji se radi od ranog jutra pa do kasnih večernjih sati. Najzanimljiviji su dio svega putovanja i utakmice, te dobra atmosfera unutar reprezentacije. Što se nas fizioterapeuta tiče, mi smo zaduženi za oporavak i zdravlje igrača. Brinemo o tretmanima, napitcima i drugim sredstvima za brzi oporavak sportaša nakon napornih treninga kako bi bili spremni za sljedeće napore. U tome je i razlika između amaterskog i profesionalnog sporta, jer u profesionalnom sportu nema puno vremena za oporavak. Ponekad tijekom dana imaju i do 3 treninga, stoga je važno da sve bude precizno isplanirano, počevši od prehrane, spavanja, dodataka prehrani, masaža i drugih fizioterapeutskih postupaka”, objašnjava Šimunović. Napominje da je atmosfera u momčadi bila odlična, te da su svi uvijek bili nasmijani i spremni za šalu, svi su davali sve od sebe i podredili se kolektivu.

Svi su ti igrači ne samo vrhunski sportaši, nego i dobri ljudi. Kad bih nekoga morao izdvojiti bio bi to Domagoj Duvnjak, sportaš kojega je doslovno sve boljelo i koji je pod analgeticima i injekcijama odigrao ovo prvenstvo i dao sve od sebe. Uglavnom, ovo je za mene posebno životno iskustvo koje nikad neću zaboraviti bez obzira na to koliko će trajati”, zaključuje Filip.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno