27 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

ITU mehanizam – Gdje počinju projekti, nestaje politika

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Gdje počinju europski projekti, tu prestaje politika, poruka je današnjeg sastanka i najljepši dio posla čelnika dvaju gradova i devet općina koji su stavili svoj potpis na gotovo 25 milijuna kuna vrijedan zajednički sporazum realizacije ITU mehanizma, a domaćin i predsjedatelj Koordinacijskog vijeća je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„ITU mehanizam je zamišljen tako da se jedinice lokalne samouprave međusobno povezuju, zajednički djeluju na tom prostoru, a mi na sreću imamo puno poveznica od Lipovca do Mikanovaca,” naglasio je.

Zajedničkom će odlukom odrediti smjer projekata na korist ovdašnjih žitelja Vinkovaca i Otoka te općina Nijemci, Privlaka, Stari Jankovci, Vođinci, Stari Mikanovci, Ivankovo, Nuštar, Andrijaševci i Jarmina, a podrška će biti razvojne agencije odnosno općinske službe. Obrazovanje, kultura, prometna infrastruktura, socijalna politika, gospodarstvo područja su instrumentaliziranja suradnje, a cilj je maksimalno iskoristiti raspoloživa sredstva.

Načelnici i gradonačelnici okupljeni oko ITU priče vinkovačkog prstena pozdravljaju ovu hvalevrijednu suradnju. Ozbiljni su to novci koje već koriste pametne sredine vođene zajedničkim interesom, naglasio je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

„Granice između gradova i općina, koje sve ove godine osobno doživljavam samo formalnim, ovim potpisom na sporazum brišemo jer ćemo uistinu napraviti nešto zajedničko”, istaknuo je.

„Kroz ITU sredstva očekujemo izdašnija sredstva iz EU fondova. To će biti za direktno financiranje onih projekata koje po redovnim i standardnim procedurama ne možemo sami realizirati uz zahvalu vinkovačkom kolegi što je bio jedan od inicijatora Koordinacijskog vijeća. Vinkovci kao urbano središte su logična poveznica,” referirao se načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

Slijedi izrada Strategije čije će smjernice donijeti Koordinacijsko vijeće otprilike u istom sastavu vođeno zajedničkim interesom. Upravo je to i smisao ITU mehanizma, širenje prema van, zajednički nastup u kandidiranju projekata i lakšem povlačenju sredstava koje je teže osigurati redovitim financiranjem. U rad Partnerskog vijeća uključit će sve zainteresirane institucije s domicilnog područja. Ovim činom započela je operativna provedba, a vrijeme, računaju, bit će im saveznik s obzirom na to da je brzina ključna unutar ovakvih mehanizama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno