Kontaktirajte nas

Politika

Ivan Bosančić po mandat na čelu vinkovačkog HDZ-a i potpredsjednika županijske organizacije

Objavljeno

-

Foto: GO HDZ VK

Povodom unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koji se nakon izmjena stranačkog Statuta moraju održati u roku šest mjeseci nakon lokalnih izbora, u vinkovačkim stranačkim prostorijama obavljena je predaja kandidatura Gradskom izbornom povjerenstvu HDZ-a Vinkovci za prvu fazu izbora.

Aktualni predsjednik Ivan Bosančić predao je kandidaturu za novi mandat predsjednika gradske organizacije HDZ-a Vinkovci. Protukandidata nije bilo, stoji u službenom stranačkom priopćenju.

Istovremeno, Županijskom izbornom povjerenstvu, predao je kandidaturu za jednog od budućih potpredsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a. Bira ih se četvero, a uz spomenutog vinkovačkog gradonačelnika, neslužbeno doznajemo, u utrku će, predajom najmanje 3% prikupljenih potpisa članstva, aktualni župan Damir Dekanić, njegov zamjenik Franjo Orešković, otočki gradonačelnik Josip Šarić, bivši župan Božo Galić i Stevo Culej. Rok predaje kandidature je do kraja dana. Dosadašnji Mario Banožić jedini je kandidat za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a.

Foto: GO HDZ VK

Vedran Čuljak, Ivica Čutura i Dalibor Šandrk istaknuli su kandidaturu za potpredsjednike vinkovačkog HDZ-a, koliko ih se zapravo i bira.

Temeljne organizacije kojih je na razini grada Vinkovaca 12, prve će u utorak odraditi taj posao.

Svaki temeljni ogranak predao je kandidature za jednog predsjednika i jednog potpredsjednika. Ni na ovoj razini nema protukandidata pa je izvjesno kako će ovaj plebiscitarni izborni proces proći bez prijepora i većih iznenađenja.

Za predsjednike temeljnih ogranaka kandidirani su: „Lenije“ – Josip Romić, „Stjepan Radić“ – Mirela Fabijan, „Centar“ – Luka Kraljević, „Slavija“ – Dalibor Marijanović, „Lapovci“ – Nikola Jurković, „Novo selo“ – Tomislav Filipović, „12 Redarstvenika“ – Vlatka Cota, „Mala Bosna“ – Robi Ević, „ban Josip Jelačić“ – Antun Čopčić, „Zagrebački blok“ – Marko Kurtušić, „Mirkovci“ – Marija Purić i „Kolodvor“ – Ivan Ambroš.

“Upravo ovakve kandidature i način rada pokazuju složnost i zajedništvo te snagu i stabilnost vinkovačkog HDZ-a koji uspješno djeluje pod dosadašnjim vodstvom predsjednika GO HDZ-a Ivana Bosančića. Hrvatska demokratska zajednica u Vinkovcima oduvijek ostvaruje izvrsne rezultate na svim izborima donoseći pobjede, koje proizlaze najprije od ustroja gradske organizacije koja i na ovim izborima kandidira kvalitetne i vrijedne ljude koji svojim svakodnevnim radom doprinose stabilnosti i složnosti Hrvatske demokratske zajednice u Vinkovcima”, poručuju vinkovački HDZ-ovci nakon predaje kandidatura.

Prema načelu jedan član jedan glas biraju se čelne izvršne stranačke funkcije, dok se sastavi županijskih i gradskih odbora izabiru nešto kasnije po delegatskom sustavu. Nakon završetka izbora po županijskim organizacijama, vertikalno prema gore, uslijedit će izbor nacionalnog vodstva stranke.

Ovim putem pozivaju i sve članove stranke na izborne skupštine svih temeljnih organizacija Vinkovci koje će se održati 5. listopada 2021. godine u sali „Barun Trenk“, pri čemu će svoje glasačko pravo moći ostvariti od 15:00 do 19:00 sati.

Izbori za predsjednika i potpredsjednike gradske organizacije HDZ-a Vinkovci kao izbori za predsjednika i potpredsjednike županijske organizacije Vukovarsko-srijemske županije, održat će se za dva tjedna, u nedjelju 17. listopada 2021. godine u sali „Barun Trenk“, što je operativno jednostavnije, poručuju, a članovi Hrvatske demokratske zajednice s područja Vinkovaca svoje glasačko pravo moći će ostvariti od 8:00 do 19:00 sati.

Vukovarsko-srijemski HDZ-ovci u novom izbornom ciklusu biraju predsjednika Županijskog odbora, predsjednike pet gradskih odbora te svih općinskih odbora stranke.

Politika

Nastavljaju se unutarstranački izbori u HDZ-u

Objavljeno

-

Napisao/la

    352 pregleda

U iduće četiri godine Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice vodit će Mario Banožić dok će potpredsjednici biti Damir Dekanić, Josip Šarić, Franjo Orešković i Ivan Bosančić. U stranačku će mirovinu, od prošle nedjelje Božo Galić i Stevo Culej koji se, prema broju glasova, nisu našli u prva četiri izbora svojih kolega za potpredsjedničko mjesto.

Ivan Bosančić potvrdio je svoje mjesto prvog čovjeka GO HDZ-a u Vinkovcima, a dugovječni Josip Šarić u Otoku. Stranku će u Vukovaru nastaviti voditi Nikola Mažar. U Iloku je nova/stara predsjednica Renata Banožić. U Županji će članovi novog predsjednika ipak dobiti u drugom krugu, ove nedjelje, a birat će između Vladimira Balentovića i Pave Lucića. Imali su čak četiri kandidata. Velika izlaznost prošle nedjelje, mišljenja je Balentović, pokazatelj je da članstvo želi promjene unutar struktura gradske organizacije i drugi smjer stranke u budućnosti. “Iako sam ja u blagoj prednosti s glasovima, drugi krug izbora novo je miješanje karata i u svakom slučaju bit će zanimljivo pridobiti članstvo koje je u prvom krugu ‘otišlo‘ na drugu stranu”, ocijenio je. “Još je jedna utakmica pred nama i vjerujem da su birači prepoznali moju kvalitetu i energiju. Nastojim ujediniti, konsolidirati i osnažiti županjski HDZ i učiniti ga dugoročno održivim”, kratko je poručio protukandidat Pavo Lucić.

U nedjelju slijedi nastavak izbornog ciklusa biranjem članova gradskih i općinskih odbora dok će u ponedjeljak biti poznat novi sastav županijskog odbora i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski.

Nastavi čitati

Politika

Dan odluke: U nedjelju izbori u HDZ-u za gradsko i županijsko vodstvo

Objavljeno

-

Napisao/la

    523 pregleda

Izbori za predsjednika i potpredsjednike gradske organizacije HDZ-a Vinkovci te predsjednika i potpredsjednike županijskog HDZ-a zakazani su za nedjelju 17. listopada u vinkovačkoj dvorani „Barun Trenk“ od 8.00 do 19.00 sati. Nastavak je to unutarstranačkih izbora, statutarno propisanih održati se šest mjeseci nakon lokalnih izbora. Podsjetimo nakon predaje kandidatura stranačkim izbornim tijelima, jedini kandidat za čelnog čovjeka HDZ-a Vinkovaca je Ivan Bosančić. Vedran Čuljak, Ivica Čutura i Dalibor Šandrk potpredsjednički su kandidati, koliko ih se zapravo i bira. Bosančić će uz Damira Dekanića, Franju Oreškovića, Josipa Šarića, Božu Galića i Stevu Culeja u utrku za jednog od četiri potpredsjednika Županijskog odbora čiju će čelnu poziciju potvrditi Mario Banožić, jedini kandidat. Uvjet kandidature bio je prikupiti 3% potpisa članova. Tko su stranački kapitalci, a tko marginalci, pokazat će konačne brojke.

U stranačku orbitu lansirao ga je rezultat od 58,98% osvojenih glasova na svibanjskim izborima lokalnim izborima, a njime je pomeo i stranačku konkurenciju. Preneseno u glasove ime Ivana Bosančića zaokruženo je 7710 puta. Kako smo tada, u postizbornoj analizi napisali, njegov politički unutarstranački i izborni rezultat prometnuo ga je u stranačkog kapitalca, zlatnu koku HDZ-a, čije se mišljenje i utjecaj više ne propitkuje, a i onaj tko bi to pokušao činiti, radio bi u korist svoje štete. To je Bosančić honorirao unutar Gradskog odbora kada je potvrđen kao jedini kandidat za ponovnog predsjednika HDZ-a Vinkovaca, a sutra će to službeno i potvrditi. Gotovo je sigurno da će postati i jedan od četiri nova potpredsjednika Županijskog odbora u novom unutarstranačkom izbornom ciklusu. Ako mu se glasovi s gradskog listića preslikaju na županijski bit će to jasna poruka i želja najvećeg gradske stranačke organizacije u županiji. Naime, njegova unutarstranačka baza broji 3000 članova, a ona iz svojih redova, što je izborno legitimno, očekuje županijskog potpredsjednika.

Damir Dekanić drugi je vrlo izgledan i siguran zamjenik Banožiću s obzirom na preuzetu dužnost župana koja mu svakodnevno daje vidljivost, stalnu terensku prisutnost i ulogu svojevrsnog promotora stranke na županijskoj razini jer je Banožić trenutno dužnosničkom funkcijom vezan primarno uz Zagreb. U igri za ostala potpredsjednička mjesta su saborski zastupnik i otočki gradonačelnik Josip Šarić, Vukovarac Franjo Orešković, zamjenik župana, Božo Galić i Stevo Culej. I dok za bivšeg župana nekolicina misli da je vrijeme za političku mirovinu, Culeju se spočitava javno agitiranje za Škoru na prošlim predsjedničkim izborima.  U stranačkim mindsetima takve se stvari ne dočekuju sa simpatijom pa je upitno kako će jedan od nekada najpopularnijih stranačkih ljudi, koji je preferencijalno prebacio prag i ušao u Hrvatski sabor s posljednjeg mjesta, sada proći kroz filter povjerenja vlastitih kolega.

Ono što je trenutno primjetno jest da Županijska organizacija u nove izbore ulazi lišena proljetnih podjela. Uz brojnost stranačke baze, više sada, čini se, igraju osobne preferencije – simpatije i lobiranja, nego ljuti antagonizam.

Bit će važno mobilizirati članstvo, a koliko je tko uspio bit će puno jasnije sutra navečer.

Nastavi čitati

Politika

Penava novi šef Domovinskog pokreta

Objavljeno

-

Napisao/la

    477 pregleda
FOTO: DP

Saborski zastupnik i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izabran je, na izvanrednom saboru stranke, za novog predsjednika Domovinskog pokreta, a u svom je govoru poručio da prihvaća izazov kako bi Hrvatsku “vratio od onih koju su je oteli”.

Penava je bio jedini kandidat za tu čelnu poziciju, a izabran je jednoglasno, glasovima 133 nazočna člana stranke.

Novi je predsjednik postao nakon burnog razlaza stranke s bivšim čelnikom i osnivačem Miroslavom Škorom, koji je u srpnju podnio ostavku na tu dužnost “zbog osobnih razloga”.

Istaknuo je kako ne želi da Domovinski pokret bude jedna od stranaka u nizu jer “za to više nema vremena”.

“…Ustali smo protiv beznađa i malodušnosti, protiv puzajuće i okupacije i licemjerja, ustali smo protiv svih onih koji su od Lijepe naše napravili ‘tužnu njihovu’, državu koja takvima čak nije niti domovina”, rekao je u inauguracijskom govoru.

Posebnu je poruku odaslao bivšim stranačkim kolegama iz HDZ-a, “da politika koju vode nije politika dr. Franje Tuđmana”, kazao je. Razlika koju donosi Domovinski pokret je čast, karakter i poštenje te ćemo Hrvatsku graditi i braniti isključivo radom, predanošću i poštenjem, istaknuo je.

Iako se o Penavinu ulasku u DP nagađalo od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, podsjetimo, on je člansku iskaznicu potpisao prije samo 20 dana. Analitičari tumače da je politička vidljivost koju donosi Domovinskom pokretu, uz desno biračko tijelo koje pokriva, bila ključna pri izboru novog šefa po Škorinom odlasku. S druge strane, nakon poraza u borbi za potpredsjednika HDZ-a, Penava svoju budućnost u toj stranci, kažu poznavatelji, više nije vidio argumentirajući je zanemarivanjem Vukovara od strane Vlade RH. Vukovarski HDZ raspušten je u svibnju prošle godine, a Ivan Penava sa svim vijećnicima bira svoj put. U saborske klupe ulazi neovisan, ali na listi DP-a kao nositelj za V. Izbornu jedinicu, potom osniva stranku pod svojim imenom i prezimenom, a DP-ovci ga podržavaju na ovogodišnjim lokalnim izborima. Politička suradnja danas je okrunjena brakom.

Osim izbora novog predsjednika stranke, na dnevnom redu sabora bile su i izmjene stranačkog Statuta.

Nastavi čitati

Najčitanije