13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Ivan Mikuljan: Preživio sam, ali trenutno sam slijep

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Sedam i pol mjeseci nakon teškog ozljeđivanja Ivana Mikuljana iz Andrijaševaca, Općinsko državno odvjetništvo Vukovar je, povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, nakon provedenih dokaznih radnji i pribavljenih podataka, podnijelo vijeću za mladež Općinskog suda u Vukovaru prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije prema četiri maloljetnika, 18-godišnjaku, dvojici 17-godišnjaka i 16-godišnjaku.

Ovoj četvorici maloljetnika stavlja se na teret da su 22. kolovoza prošle godine oko 01,42 sata u Vinkovcima, gdje su zajedno s još dvojicom maloljetnika i devet odraslih osoba, nakon što su putem društvenih mreža dogovorili međusobni fizički obračun kao osvetu zbog prethodnog sukoba u Rokovcima, sudjelovali u masovnoj tučnjavi. Naime, nakon kraće svađe međusobno su e počeli naguravati, a potom i tući, pri čemu je Ivan Mikuljan zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život.

Prema saznanjima DORH-a, jedan od okrivljenih je zadao Mikuljanu dva udarca u glavu zbog kojih je ovaj pao na tlo, nakon čega mu je zadao još pet udaraca nogom u predjelu desnog ramena i leđa zadavši mu teške tjelesne ozljede. Mladić je odmah nakon prve pomoći u vinkovačkoj bolnici, zbog težine ozljeda, prebačen na osječki KBC gdje je bio u komi, ali je nakon nekog vremena vraćen u vinkovačku bolnicu gdje su ga liječnici uspjeli probuditi iz kome. Ivan Mikuljan kojemu je život visio o tankoj niti, ipak je uspio preživjeti teške ozljede glave i mozga.

Ivanu je bila slomljena jagodična kost, ozlijeđen lijevi maksilarni sinus, te je imao i nekoliko krvarenja u mozgu.

“Uspio sam preživjeti, unatoč svim predviđanjima stručnjaka. Liječnici koji su me liječili nikada se nisu predavali, kao ni ja sam, premda sam većinu vremena proveo u komi. Vjerojatno da je presudila jaka volja za životom i danas sam sretan što sam živ, ali su ozljede ipak dovele do atrofije vidnog živca i sljepoće. Uvijek ću biti zahvalan doktoru Marku Kovačeviću iz KBC-a Osijek, ali i liječnicima u vinkovačkoj bolnici, kao i medicinskom osoblju obiju bolnica. S ozljedama glave i mozga sada je sve u redu i ne osjećam nikakve tegobe. No, liječnici su mi nakon više operacija na dio lubanje ugradili i plastiku kako bi je zatvorili. To mi je danas ipak najmanji problem, jer teškoće s vidom su ono što me sada muči. Bio sam na pregledu u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zaključili da s obzirom na kliničku sliku ne vide terapijske mogućnosti koje bi dovele do poboljšanja vida na oba oka. Kazali su mi da se držim liječničkih uputa što se tiče oporavka, da se previše ne umaram psihofizički, da se što više odmaram i mirujem uz povremene šetnje i propisane vježbe te da bi u sljedećih nekoliko mjeseci možda moglo doći do određenog poboljšanja vida, ali se nisu usudili prognozirati hoće li se to dogoditi i u kojoj mjeri” ističe Ivan.

Dodaje da mu je u zatvorenom prostoru sve crno i da baš ništa ne vidi, te da tek na dnevnom svijetlu lagano nazire određene siluete. Istraga je u tijeku, pa ne bi smio govoriti o kobnom događaju, a kako kaže, skoro se ničega i ne sjeća. “Znam da smo bili u jednom kafiću i da smo krenuli prema parkiralištu na kojem nas je trebao pokupiti prijatelj s automobilom i odjednom su se neki tipovi zatrčali na nas, osjetio sam jak udarac i samo sam pao na beton. Sjećam se da su došli neki ljudi i rekli da će me voziti u Osijek, a onda je netko rekao da ću ja vjerojatno za par sati umrijeti. Taj netko očito nije znao da ja slušam. Ubrzo nakon toga pao sam u komu u kojoj sam uz povremene prekide bio sve do prosinca”, objašnjava Ivan.

Inače, Ivan Mikuljan je po preporuci liječnika od HZZO-a tražio da mu odobre odlazak u toplice, no to mu je odbijeno, navodno zato što je pokretan. Trenutno je nezaposlen, jer mu je u trenutku napada istjecao ugovor na određeno u jednoj županjskoj tvrtki u koju je trebao biti primljen na neodređeno, ta danas živi s ocem i bratom. Majka mu je preminula dok je bio dječak, a o njemu uz oca skrbe i stric sa svojom obitelji i teta.

Prethodni članakCibalia-Mladost 3:2
Sljedeći članakSpačva-Rudar 33:28

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno