Kako ističu, zbog mnogobrojnih medijskih upita i točnog izvještavanja javnosti, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova dali su pojašnjenja u vezi postupanja policijskih službenika prilikom prometnih nesreća. Javnost i mediji u posljednjih su nekoliko dana prema ovom ministarstvu uputili veliki broj upita ponajviše zbog prometne nesreće u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac.

“U slučaju saznanja da je došlo do prometne nesreće u kojoj ima smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih osoba, policijski službenici izlaze na mjesto događaja i žurno poduzimaju sve radnje koje ne trpe odgodu, odnosno pružaju pomoć unesrećenima, pozivaju Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i slično, te pristupaju provođenju očevida prometne nesreće, a o prometnoj se nesreći obavještava i nadležno državno odvjetništvo koje potom ili prepušta obavljanje očevida policijskim službenicima ili preuzima rukovođenje očevidom te se očevid obavlja uz stručnu pomoć policijskih službenika”, objašnjavaju u MUP-u.

Nadalje ističu da, nakon provedenih izvida, ukoliko su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava, a ukoliko nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je recimo slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće.

U Izvješću se dostavljaju sve činjenice i okolnosti koje su utvrđene tijekom obavljanja očevida te se navode druge radnje koje su poduzete, razgovori sa svjedocima, sudionicima i drugo.

“Nadležno državno odvjetništvo na temelju dostavljenog ili nalaže daljnje poduzimanje mjera i radnji ili donosi državno-odvjetničku meritornu odluku za konkretni slučaj. Državno odvjetništvo može naložiti provođenje daljnjih izvida ili izvođenje nekih dokaznih radnji. Ukoliko je sudionicima prometne nesreće utvrđen određeni prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršaj se sankcionira”, napominju u MUP-u.