-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Iz Borovo Commerca 115 ranjenika odvedeno u nepoznato i pogubljeno

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast za sve žrtve Borova Naselja, 176 branitelja i civila, ubijenih po ulasku neprijateljskih snaga u ovu vukovarsku gradsku četvrt, 19. studenog 1991. godine, danas su odali predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, ujedno i organizatori okupljanja, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Damir Dekanić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj sa suradnicima, načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular uz načelnika Policijske postaje Vukovar Vladu Božića i brojni drugi, izvijestila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska.

FOTO: PU VS
FOTO: PU VS

Na današnji dan prije 31 godinu, neprijatelj je zauzeo ratnu bolnicu koja se nalazila u prostoru Borovo Commerca. Tada se iz zgrade, koja je tri mjeseca neprestano granatirana, predalo nekoliko stotina ranjenika, među kojima je bilo žena i djece, a 115 ranjenika odvedeno je u nepoznato i pogubljeno.

“Te 1991. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika. Bila je JNA, bile su pomiješane zvijezda i kokarda. “Oslobađali” su nas od 18. od 20. pa i dalje – od naših sinova, muževa, majki, kćeri, očeva. “Oslobađali” su nas od života”, rekla je Manda Patko, predsjednica Vukovarskih majki poručujući kako Vukovarci i danas traže pravo na istinu.

FOTO: PU VS
FOTO: PU V

Sudionici programa “Žrtva Borova Naselja za Domovinu” u Koloni sjećanja hodali su i danas križnim putem ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa zadušnica, a svijeće za sve žrtve upalili su učenici osnovnih škola Borova Naselja.U čast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u ovom vukovarskom predgrađu, komemorativni program nastavljen je na obali Dunava bacanjem vijenaca u Dunav i paljenjem svijeća uz obalu, a potom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja farme Lovas te Spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu Naselju.

Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine odali članovi i članice Udruge “Žene u crnom” iz Beograda.

“I s ovoga mjesta pozivamo da se istina o nestalima utvrdi otvaranjem svih arhiva u Srbiji, i vojnih i civilnih. Tragedija nestalih je jedna beskrajna patnja i ona ne bi smjela služiti niti za bilo kakve političke obračune, već isključivo da se zadovolji pravda”, kazala je koordinatorica udruge Staša Zajović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno