18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Iz vlastitog plastenika zdravi obroci učenicima

Više od autora

- vl promo-

Vlastiti plastenik ima Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci, a iz kojega svojim učenicima serviraju zdrave obroke. O njemu brine troje učitelja razredne nastave Manda Šteko, Slađana Raguž i Marinko Vlahović, ali rado uskaču njihove kolege, učenici i roditelji.

Ideja se, pojašnjavaju, pojavila u razgovoru s ravnateljicom Marinom Markić koja ih je potaknula da to učine, plastenik imaju već godinu dana, a plodovi su to zemlje na njihov način. Iako ih je na prvu bilo strah, kad su se odvažili, iznimno su zadovoljni i sretni jer su realizirali zamišljeno.

Kako kažu, roditelji su ti koji im puno pomognu, odnosno njihove donacije, a posebno ističu donaciju roditelja, bivšeg učenika njihove škole. „Uključuju se i drugi roditelji naših učenika obradom zemlje, a ako treba nekakvih presadnica, rasade, komuniciramo s njima i kad god smo zatražili bilo kakvu pomoć, roditelji su tu, kao i naši učenici kojeg rad i obrada raduje”, ističu.

FOTO: Osnovna škola Ivana Mažuranića

Trenutno imaju rajčice, kupus, papriku, salatu koju su već prvi dio pobrali, drugu posadili, zatim grašak, krastavce i zapravo sve ono što je sezonsko. Bitno je istaknuti kako imaju navodnjavanje kap po kap o kojemu brine učitelj Marinko Vlahović. Djeca svakodnevno imaju obroke u školi, doručak i ručak, a na ovaj način ih potiču na zdravu prehranu kojoj pridaju veliku važnost. „Gledamo da djeca sve što dobiju za jelo pojedu, da to bude ekološki, jer mi naš plastenik ničim ne tretiramo i trudimo se da sve bude zdravo”, ističu učitelji.


FOTO: Osnovna škola Ivana Mažuranića
FOTO: Osnovna škola Ivana Mažuranića

Također, imaju izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo već devet godina, a otkako su s time krenuli, kisele kupus kojega djeca jedu i konzumiraju u obliku sarme, variva. Kisele salate, turšije i ciklu, a u tom cijelom procesu pomažu im školarci sjeckajući povrće. Imaju posebnu prostoriju za Domaćinstvo, a posebni ih veseli kad znaju da su oni u nečemu sudjelovali i pomogli svojim radom. „Odmah im je draže to pojesti, a baš nedavno kad smo ubrali našu salatu u plasteniku, išli smo po tri, četiri puta ponovno u red kod kuhara po još”, ispričali su.

Naime, u planu imaju postaviti još jedan plastenik u školsko dvorište čija bi namjena bila začinsko i ljekovito bilje. „Naši se učitelji bave i proizvodnjom kozmetike, naravno, to je sve na razini škole”, ističu dodavši kako djeca kroz taj rad uče kako dobiti domaću, kvalitetnu kozmetiku bez kemikalija, ali da opet bude lijepo i mirisno te ujedno zadovolji sve potrebe.

Treba reći kako osim ovog važnog projekta imaju božićni sajam, a sve što na njemu izlože ide u humanitarne svrhe. Kažu i kako peku kolače i suhe keksiće, pakiraju ih, naravno, sve uz pomoć roditelja. Svakako, vidljivo  je kako ova osnovna škola ima kreativne ideje koje uz pomoć vrijednih učitelja, djece i njihovih roditelja provode u djelo.

FOTO: Osnovna škola Ivana Mažuranića
FOTO: Osnovna škola Ivana Mažuranića

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno