18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je gotovo 850 biračkih mjesta na kojima pripadnici nacionalnih manjina, njih više od 250 tisuća, biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Ukupno biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini. Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6.700. Glasuje se od 7 do 19 sati, samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne može se glasovati izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Na području Vukvoarsko – srijemske županije bira se pet vijeća i to: bošnjačke, mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine te tri predstavnika njemačke, ukrajinske i albanske nacionalne manjine. Za ove izbore mogli su se kandidarati, ali nisu, predstavnici romske i makedonske nacionalne manjine. Sve informacije vezano uz izbore dostupne na Web stranici županije.

Kako se glasuje?

Kod izbora članova manjinskih vijeća, birač na glasačkom listiću zaokružuje redni broj ispred imena najmanje jednog, a najviše onoliko kandidata koliko ih se bira u toj jedinici, kod izbora predstavnika na listiću zaokružuje broj ispred imena jednog kandidata.

Manjinska vijeća i predstavnici biraju se na četiri godine, pravo birati ih imaju hrvatski državljani upisani u registar birača kao pripadnici manjine koja ima pravo na vijeće odnosno predstavnika te koji imaju prijavljeno prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori provode.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, s adresama i brojevima telefona.

Današnji “manjinski izbori” peti su po redu, prvi su održani 2003. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno