U Iloku je jučer potpisan predugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca”, koji su potpisali pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. 

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 120,8 milijuna kuna, od čega je 98,4 milijuna kuna prihvatljivih troškova, koji će se sufinancirati iz fondova EU. Cilj ovog projekta je izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca, odnosno sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57, u svrhu poboljšanja cestovne sigurnosti, a time i smanjenja broja nesreća s materijalnom štetom te smanjenja broja ozlijeđenih i poginulih na državnim cestama.

Izgradnja navedene obilaznice, kao dijela Srijemske transverzale, u dužini glavne trase od 4,2 km uključuje izgradnju spojnih cesta i rekonstrukciju državne ceste D57 u zoni čvorišta te izgradnju spregnutog mosta duljine 147,70 m preko rijeke Bosut. Potpisivanju Ugovora nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, saborski zastupnici u Hrvatskom saboru Marijana Balić, Stevo Culej, Mladen Karlić, Dražen Milinković, Žarko Katić, kao i brojni uzvanici.

Izgradnjom Srijemske transferzale, u dužini oko 40 kilometara, Ilok će dobit najkraći izlaz na autocestu Zagreb-Lipovac, povezujući se na nju preko Tovarnika, Apševaca i Lipovca. Ovim projektom dakle želimo vratiti život u ova pogranična područja Vukovarsko-srijemske županije, te građanima Iloka konačno osigurati najkraću prometnu vezu s autocestom”, poručila je ovom prilikom ministrica Gabrijela Žalac.