26 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Izlazne ankete: HDZ-u 59, od toga 8 u 5. izbornoj jedinici, SDP-u 43 mandata

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Zatvorena su birališta na parlamentarnim izborima nakon kojih će biti poznat novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora. Točno u 19 sati objavljene su prve izlazne ankete, a 60 minuta kasnije i kompletne izlazne ankete u najiščekivanijim izbornim rezultatima ikada, nakon rekordne izlaznosti s preko 50%, ali u modificiranim izbornim jedinicama i srijedom kao izbornim danom. Njima su obuhvaćeni i svi birači koji su izašli na biračka mjesta do zatvaranja u 19 sati.

Evo kako je danas glasala Hrvatska.

Prema prvim izlaznim anketama, HDZ i partneri osvajaju 59 mandata: SDP i partneri43 mandata, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata, Most i partneri 11 mandata, Možemo10 mandata, IDS i partneri 2, a po jedan Fokus/Republika i Nezavisna platforma Sjever župana međimurskog Matije Posavca.

Prema ovome, relativni bi pobjednik trebao biti HDZ sa partnerima, no buduću Vladu nitko neće komotno sastavljati.

Evo kako stvari stoje u našem kraju.

V. izborna jedinica:

8 mandata HDZ i partneri, 3 mandata SDP i partneri, 2 mandata Domovinski pokret i 1 mandat Most.

Zahvalom na svom Facebooku je birače i sve građane koji su izašli na izbore honorirao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i izvjesni budući saborski zastupnik.

Screenshot

O zastupnicima 11. saziva Hrvatskog sabora odlučuje 3 milijuna i 773 tisuća birača. U 11 izbornih jedinica natječe se 165 lista, izdano je oko 6 000 plavih potvrda za glasanje.


U iščekivanju prvih neslužbenih rezultata koje DIP najavljuje oko 21 sat, podsjetimo kako je izgledao konačni rezultat parlamentarnih izbora prije četiri godine.

HDZ – 66

RESTART KOALICIJA – 41

DP – 16

MOST – 8

ZELENO-LIJEVA KOALICIJA – 7

PAMETNO I FOKUS – 3

HNS – 1

NS – REFORMISTI – 1

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno