18 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Izložba koja budi nostalgiju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od glačala, svjetiljke i satova do pisaćih strojeva, fotoaparata i gramofonskih ploča – sve to od danas možete pronaći u prizemlju Gradskog muzeja Vinkovci. I prije nego što pomislite da se radi o običnim predmetima koji nisu posebno zanimljivi, maštu bi vam trebala zagolicati činjenica da ova zbirka nije postojala prije 21. stoljeća, a predmeti su to koji su među prvima ušli u posjed vinkovačkog Muzeja.

U Gradskom muzeju Vinkovci danas je predstavljena tehnička zbirka Povijesnog odjela, zbirka koja je nastala kao posljedica obrade istoimene zbirke, a koja u ovom trenutku broji ukupno 234 inventiranih predmeta. Samo mali dio je to bogatstva našega muzeja koja pokazuje presjek tehnološkog i tehničkog napretka u domaćinstvima grada Vinkovaca, od kraja 19., pa sve do kraja 20. i početka 21. stoljeća. Izložbu je postavio voditelj Povijesnog odjela Danijel Petković koji je istaknuo kako je ovo posao više generacija, budući da se radi i o predmetima koji su u posjed muzeja ušli preko zbirke Mate Medvedovića davne 1942./1943. godine.

„Velik je raspon predmeta koje uključuje ova izložba – od glačala do parnog stroja ili radio prijenosa. Ono što je možda najznačajnije za Vinkovce je sigurno model parnog stroja, model na kojemu je profesor Vujeva demonstrirao lekcije svojim učenicima koji su danas odrasli ljudi“, rekao je Petković i dodao kako Povijesni odjel ima oko 20 zbirki, ali broj predmeta stalno raste.

Svaki djelić povijesti koji se uspije sačuvati je izuzetno dragocjen, stoga nećete pogriješiti uputite li se u Muzej provjeriti što se sve tu može pronaći. Naši stari sigurno se sjećaju kako je izgledalo glačalo na žar, petrolejska svjetiljka, džepni sat ili gramofonska ploča, a sve to Vinkovčani će moći pogledati do sredine iduće godine, ukoliko to situacija dozvoli.

„Iskoristio bih ovu priliku i pozvao sve naše sugrađane da doniraju svoje tehničke predmete koje su možda htjeli baciti smatrajući da su oni beskorisni. Upravo takve stvari mogu imati veliki značaj za naše ljude i grad, a najbolje mjesto gdje se mogu sačuvati je naš Muzej“, rekao je ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić. Posebno je istaknuo i kako su u prizemlju postavljene dva pisaća stroja koje je dozvoljeno isprobati. Tako mladi mogu doći provjeriti kako je to nekada izgledalo, a stari se podsjetiti kako je prije bilo nešto natipkati.

Izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.


 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno