26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Izložba “Miris kave” uveličala Međunarodni dan muzeja

Više od autora

Povodom Međunarodnog dana muzeja danas je u Gradskom muzeju Vinkovci svečano otvorena izložba „Miris kave”. Tako je Zdravko Lovrić predstavio oko 150 svojih mlinaca za kavu, a riječ je o velikom kolekcionaru i ljubitelju ovoga napitka.

„Ljubav prema starinama mi je općenito vrlo draga, žao mi je da se stvari bacaju. Inače imam 172 predmeta, pojedini ipak nisu toliko reprezentativni da bi bili ovdje. Najčešće sam predmete pronašao na buvljacima i sajmovima antikviteta, kod nas u gradu nalazim vrlo malo stvari, valjda sam pokupovao sve što je bilo”, kroz smijeh je rekao Lovrić dodavši kako je u posljednje vrijeme predmete teže pronaći, ali i cijene su „skočile”.

Većinu mlinaca kupio je svojim sredstvima, kako sam kaže 40-ak ih je dobio na poklon, a najviše ih dolazi iz Njemačke i Austrije, ali ima ih iz dalekog SAD-a, Australije, bivše Jugoslavije i drugih država, a najstariji datira iz razdoblja između 1876. i 1890. godine.„Kava je univerzalna i jedan je od najčešće konzumiranih napitaka, tako da smo za Međunarodni dan muzeja, kojemu je tema muzeji, edukacije i istraživanje, odlučili proširiti ovu temu. U suradnji s gospodinom Lovrićem, koji ima lijepu zbirku mlinaca za kavu, otvorili smo ovu izložbu. Također, odlučili smo predstaviti povijest konzumacije kava u Vinkovima i općenito, na taj način želimo potaknuti ljude na istraživanje zašto je ovaj napitak toliko bitan i zanimljiv”, istaknuo je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Iako je predodžba da Hrvati po glavi stanovnika konzumiraju jako puno kave, istina je zapravo drugačija. Naime, na godišnjoj razini prosjek je oko 5,1 kilogram ovog napitka, a na prvom je mjestu Finska, koja konzumira gotovo tri puta više. „Ipak, kava, kao i mnoge druge namirnice, postaje ugrožena, do 2050. godine znanstvenici predviđaju da će više od 90% površina koje su pogodne za razvoj kave nestati”, dodao je Vulić.

Izložbu u Gradskom muzeju možete posjetiti do 30. lipnja, a ako zainteresiranost bude veća, moguće je da će se i dodatno produžiti.

Povezani članci

Posljednje objavljeno