Ante Miljak (1941.), poznati je vinkovački gospodarstvenik, ali i akter društvene i kulturne scene te istinski i osvjedočeni domoljub koji je tijekom Domovinskoga rata, među ostalim, kao fotograf amater bilježio svu silinu ratnih razaranja u agresiji na Hrvatsku. Uz prostor koji je bio obranjen, stjecajem okolnosti to je mogao učiniti i na okupiranom području jer je, kao voditelj vinkovačke poslovnice INA-trgovine, bio dio tima koji je pregovarao o mirnoj reintegraciji tog dijela INA-e. Tako je dobio priliku snimiti sva mjesta u bivšoj općini Vukovar, koja je cijela bila okupirana te okupirani dio bivše općine Vinkovci.

Izbor iz stotina i stotina tada snimljenih fotografija sada je okosnica serije izložbi pokrenute prošle godine pod zajedničkim nazivnikom “Svjedok vremena”. Prva izložba, “Svjedok vremena – Vukovar 1996.-1998.” postavljena je 9. studenoga prošle godine u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima u okviru programa Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Druga izložba “Svjedok vremena – Nuštar, Cerić, Marinci, 1991.-1998.” organizirana je 4. listopada ove godine u programu Dana obrane i dana općine Nuštar u Domu kulture u Nuštru.

Nakon toga uslijedilo je gostovanje u Imotskom gdje je 18. listopada predstavljena izložba “Svjedok vremena – Vukovar 1996.-1998.”, a ista izložba sinoć je predstavljena i u Vukovaru u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u okviru ovogodišnjeg programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Izložbu u Vukovaru organizirala je Udruga dragovoljaca narodne zaštite “Vinkovci”, čiji je Ante Miljak dopredsjednik, a izložbu u Imotskom Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Imotske krajine i Pučko otvoreno učilište Imotski u suradnji sa Zavičajnim klubom Imoćana VSŽ – Vinkovci, čiji je Ante Miljak, rođen u Aržanu, član.

             

Povodom gostovanja u Imotskom u Zavičajnom klubu Imoćana VSŽ – Vinkovci, između ostaloga, ističu: “Zavičajni klub Imoćana u Vinkovcima i autor fotografija Ante Miljak ponosni su što mogu zahvaliti oditeljici Pučkog Otvorenog učilišta Ankici Jukić i djelatnicima, UDVDR Imotski, na čelu s Vinkom Tolićem, Antom Livajićem, Veljkom Tolićem, Zdravkom…, Zdenki Ljubičić, koja je dala uvodnu riječ za izložbu i otvorila je, Ivani Babić s djevojkama u imotskoj narodnoj nošnji, koje su goste darivale domaćim fritulama, kolačima i pićem.

Naša zahvala i gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću, Mirku Dujmiću, Udruzi Narodne zaštite sa Antom Stipićem.

Autobusom Poleta na put za Imotski, su pošli naši članovi i predstavnici iz Vukovara, Udruge Šokačkih rodova Vinkovci, Livnjaka, Mađara iz Korođa, te Runovićana iz Osijeka, kako bi uveličali ovu izložbu i upoznali dobre ljude Imotske krajine, a velika čast bila nam je što smo bili nazočni i otvorenju spomenika šestorici branitelja u Imotskim Poljicama, na koje smo pozvani jer su dva branitelja položila svoje živote na području Vukovarsko–srijemske županije, Ante Livajić na Čeretincima i Miroslav Gudelj – Velaga u obrani Šarengrada.”