10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

U 50 škola uvodi se cjelodnevna nastava: novi predmeti i satnica

Više od autora

- vl promo-

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je Javni poziv osnovnim školama za podnošenje priava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola”. U programu će sudjelovati 50 škola, za što je osigurano 25 milijuna eura.

Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine (od rujna 2023. do lipnja 2027.) i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda. Škole će za to dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i slično, rekao je državni tajnik Stipe Mamić na predstavljanju u Ministarstvu.

Prema modelu, obvezna nastava do osmog razreda bi trebala trajati do 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počine s izvannastavnim aktivnostima do 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima, piše Dnevnik.hr

“Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo kvalitetu obiteljskog života, s obzirom na to da neće biti domaćih zadaća, jedno kvalitetnije obiteljsko druženje, ali i socijalizacija među učenicima i djecom, vršnjacima“,objasnio je ministar Fuchs.

Promjene će biti i u nazivu predmeta, kao i njihovim satnicama. Tako će Priroda i društvo u petom i šestom razredu postati Prirodoslovlje, a uvest će se i novi predmeti Društvo i zajednica te Praktične vještine, predmet sličan nekadašnjem Domaćinstvu.


Informatika postaje Informacijske i digitalne kompetencije, a po novom će biti obvezan predmet od prvog razreda. Drugi strani jezik će biti obvezan od četvrtog razreda. Predmet Svijet i ja bit će novi izborni predmet koji je zamišljen da učenici koji ne odaberu Vjeronauk “ne provode vrijeme na hodnicima ili imaju jednu ocjenu manje”, istaknuo je Fuchs.

Profesori nastavničkih studija reagirali su na eksperiment Ministarstva obrazovanja u kojem će se smanjiti satnica informatike i u pojedine škole uvesti cjelodnevna nastava. Kažu da je to skandalozno i znanstveno i stručno neprimjereno da u 21. stoljeću, stoljeću digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, jedini u Europi smanjujemo satnicu nastavnog predmeta informatike u osnovnoj školi, piše Index.hr

Povećava se broj sati za Hrvatski jezik i Matematiku te umjetničke predmete poput Likovne i Glazbene kulture. Novost je i da nastavu Tjelesne kulture u prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji, već magistri kineziologije.

Zaposlenima u školama uključenim u eksperimentalni program plaće će biti veće. Rast plaća zaposlenika tih škola bit će od 4,5 % fiksno za sve djelatnike te i do 25% za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

Javni poziv otvoren je do 28. travnja, a ministar znanosti i obrazovanja donijet će odluku o odabranim školama te će upravo te škole biti pozvane na informativan sastanak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno