U središnjem vinkovačkom parku u tijeku je javnozdravstvena akcija koju provode Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Opća županijska bolnica Vinkovci i Liga protiv raka Vinkovci s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja.

U sklopu akcije, koja traje do 12 sati, organizirana je podjela promidžbenih zdravstvenih publikacija, a cilj je pokušati motivirati žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled, a svi koji žele poduprijeti borbu protiv ove opake bolesti pozvani su da kupnjom svježih mimoza, simbola ove akcije.

Podsjetimo, diljem Europe se od 21. do 27. siječnja 2019. godine obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

U Republici Hrvatskoj se 19.01.2019., već dvanaestu godinu u nizu, obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Tim događanjem Republika Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 300 žena, a umre više od 100 žena. I u našoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i sjajne mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test.