18 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Online upitnik za mlade u Vinkovcima, slijedi nagrađivanje maturanata kroz projekt ‘Budi uzor’

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vjerojatnost zaposlenja u Vinkovcima, prijedlozi Gradu kako pomoći u pokretanju vlastitog posla, ocjena ponude zabavno-sportsko-kulturnih sadržaja, samo su neka od pitanja online upitnika kojega je, u sklopu projekta Europe goes Local, pokrenuo Savjet mladih Grada Vinkovaca na svojoj Facebook i Instagram stranici kao i na stranici Grada Vinkovaca.

Istraživanje provode u suradnji s Udrugom mladi protiv gladi i gradskom upravom, a ciljano obuhvaća mlade od 15 do 30 godina koji borave na području Vinkovaca. Tako Savjet želi doći do povratnih informacija o stavovima i razmišljanjima svojih vršnjaka kao startne točke u kreiranju sadržaja, potreba i prijedloga prema instituciji Gradskog vijeća čije su savjetodavno tijelo i glas mladih sugrađana.

„Želimo dobiti bolji uvid u stavove i potrebe mladih grada Vinkovaca u području stanovanja, zapošljavanja, informiranja, slobodnog vremena i sudjelovanja u društvu. Anketa se do 15. studenoga može ispuniti na linku preko naših društvenih mreža odnosno Facebooka Službena stranica Grada Vinkovaca,” poziva predsjednica Savjeta mladih Grada Vinkovaca Loreta Kovačević čiji je trogodišnji mandat započeo izborom u srpnju.

Arhiva

Nadaju se što većem uzorku kako bi i rezultati bili što reprezentativniji. Nakon toga, predstoji operativni dio temeljen na egzaktnosti podataka. Iako još nije poznat točan broj mladih koji živi i radi u Vinkovcima, službeni podatak za Vukovarsko-srijemsku županiju iz Popisa stanovništva 2021. glasi da u njoj živi 24 371 osoba dobi od 15 do 30 godina.


S obzirom na to da je Gradsko vijeće Grada Vinkovaca velikom većinom glasova usvojio program rada Savjeta mladih, Kovačević najavljuje brojne aktivnosti za koje vjeruje da će nakon završetka ovog istraživanja ući u proračun Grada Vinkovaca kako bi u potpunosti rad mogli otvoriti prema mladima i pomoći im kada god i gdje god zapne što u konačnici i je svrha njihova postojanja. Brojne konkretne ideje već se kuhaju u glavama ovih jedanaest veličanstvenih kao glas svih mladih grada Vinkovaca.

“Zimi bismo vikendom održavali kino projekcije u suradnji s kazalištem i Poduzetničkim inkubatorom, a u ljetnim mjesecima na Banji, na velikom platnu organizirali drive-in kino”, planiraju.

Pripreme za maturu želja im je podići na višu razinu, a vinkovačkim maturantima kojima su najpotrebnije, omogućiti ih u Centru znanja. Osmašima žele pomoći u izboru strukovnog zanimanja, maturantima predstaviti fakultete iz iskustva kolega. Primjerice, dogodine bi zainteresirane vršnjake poveli u vukovarsku Kolonu sjećanja, pri tome se upoznali i povezali, a u najavi je i neformalno druženje sa Savjetom i gradonačelnikom uz otvoren razgovor.

Do kraja godine najavljuju projekt “Budi uzor” usmjeren nagrađivanju izvrsnosti maturanata, a najsretnijem od njih Grad će financirati polaganje vozačkog ispita, najavljuje predsjednica. Potpisan Sporazum sa Savjetom mladih Grada Požege dodatni je vjetar u leđa za razmjenu iskustava, a u najavi su i glumačke radionice u suradnji s kazalištem te organiziranje glazbenih, edukativnih i humanitarnih kvizova. Sastaju se redovito i osmišljavaju kalendar događanja i aktivnosti kojima bi otvorili veći prostor inicijativi mladih.

„Nismo zatvoreno tijelo. Komunicirajte izravno s nama putem društvenih mreža s upitima, potrebama i prijedlozima”, poziva u ime Savjeta Loreta Kovačević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno