Nakon što je nedavno na svojoj web stranici objavio obavijest – poziv svim udrugama s područja Vukovarsko-srijemske županije koje nisu uskladile statut s aktualnim Zakonom o udrugama, da to učine u najkraćem roku, Ured državne uprave u VSŽ danas je uputio javno priopćenje udrugama u kojemu se navodi kako je krajnji rok za usklađivanje statuta 31. ožujka 2019. godine.

 

Podsjetimo, uvidom u Registar udruga Republike Hrvatske, na području rada ovoga ureda, od ukupno 1620 aktivnih udruga upisanih u Registar, 319 udruga nije uskladilo statute sukladno odredbama zakona.

Na području Službe za opću upravu Vukovar to je 118 udruga, na području Ispostave Županja 80 udruga, a na području Ispostave Vinkovci 121 udruga i to: 64 u Vinkovcima, 2 u Andrijaševcima, 4 u Ivankovu, 3 u Jarmini, 1 u Markušici, 7 u Nijemcima, 10 u Nuštru, 11 u Otoku, 2 u Privlaci, 7 u Starim Jankovcima, 4 u Starim Mikanovcima, 5 u Tordincima i 1 u Vođincima.

“Temeljem odredbe čl.19. Zakona o udrugama osoba ovlaštena za zastupanje dužna je dostaviti zapisnik s redovne sjednice skupštine nadležnom uredu prema sjedištu udruge, stoga se pozivaju postupiti sukladno navedenoj odredbi Zakona i Statuta te zastupnike dostaviti nadležnom uredu prema sjedištu udruge najkasnije do 31. ožujka 2019. godine”, stoji u priopćenju.

Zakonom je propisano da će se za udruge koje ne usklade svoje statute sukladno odredbama Zakona, po službenoj dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge prema članku 48. Zakona i pokretanje postupka likvidacije udruge.

Za sve dodatne informacije udruge se mogu obratiti nadležnim uredima prema sjedištu udruge.