28 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Judo za rukomet, formula za slobodni pad bez ozljeda

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Klasično judaško zagrijavanje, par elementarnih igara i potom učenje padova od početka metodičkim postupkom koncept je prvog tematskog treninga “Judo za rukomet” kojim je ostvarena prva suradnja na inicijativu Rukometnog kluba Bjelin Spačva s Judo klubom Vinkovci.

Vinkovački judaši seniori, a pod mentoriranjem nositelja majstorskog pojasa 1. DAN, trenera Dine Keškića, inače studenta Kineziologije diplomskog studija u Osijeku, poučili su prvotimce Spačve i priključene im juniore primjeni tehnika juda na treninzima i utakmicama primarno radi sprečavanja ozljeda sportaša, a što će posljedično utjecati pozitivno na produljenje sportske karijere.

“Za rukometaše nam je ovaj trening dosta bitan u pogledu sigurnosti. Padovi u rukometu najveći su razlog ozljeda unutar profesionalnog, ali i amaterskog sporta i zato je ključno odraditi dobar pad, dakle znati kako pasti, naučiti tehniku, a u tome judo može puno pomoći”, pojasnio je ideju suradnje licencirani trener Hrvatskog judo saveza Dino Keškić, a koju su vinkovački rukometaši u pripremnom razdoblju sjajno prihvatili.“Prvi put se susrećemo s tim stvarima, ali sigurno će dobro doći posebice u obrambenim elementima konkretno padovima. Oni su nam najbitniji jer rukomet je dinamičan, kontaktni sport s puno padova, a ovaj dio koristit će kako bismo smanjili mogućnost ozljeda”, ocjenio je Slobodan Pekić, trener u RK Bjelin Spačva.

Okupljeni rukometaši ispunili su očekivanja trenera Keškića, a naglasak je bio na ažurnosti, budnosti, praćenju uputa i što preciznijoj izvedbi demonstriranih vježbi judaških seniora. S obzirom na obostrano zadovoljstvo, za očekivati je kako će rukometaši s ovom praksom nastaviti i dalje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno