17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Kako je knjižnica postala naš novi dom?

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od skromnog kutka za knjige do živahnog središta zajednice, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci nezaobilazno je odredište za sve generacije, nudeći mnoštvo mogućnosti za učenje, igru, druženje i stvaranje trajnih veza. Srce Vinkovaca s ponosom nosi naziv „Tvoj novi dom”, jer zasigurno je više od samo mjesta za čitanje.

Najmodernija knjižnica u Hrvatskoj dio je priče o Vinkovcima kao gradu kulture i umjetnika, velikih književnika, gradu koji je uvijek poticao nove trendove i na nacionalnom nivou predstavljao nove ideje. Najstarija je to ustanova u gradu, osnovana 1945. godine kao Knjižnica i čitaonica Narodnog fronta, izgrađena u Ulici kralja Zvonimira 9 gdje je prije rata stanovala dugih 95 godina.

A onda, u noći sa 16. na 17. rujna 1991., do temelja je sravnjena zgrada naše knjižnice, u plamenu je nestalo čak 75.000 knjiga, 1239 časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče klasične glazbe. Obnova knjiškog fonda započela je gotovo odmah, knjižnica seli u dvorište Vatrogasnog doma u Gundulićevoj 6 gdje je dom svojim korisnicima bila 31 godinu. U srpnju prošle godine napokon je vraćena kući, na mjesto gdje je oduvijek pripadala.


Kako je knjižnica postala naš novi dom? Već na samom ulazu pozdravljaju nas prizori znatiželjnih beba koje u kutku za najmlađe istražuju svijet oko sebe, školarci na računalima zabavljaju se uz učenje, umirovljenici u dnevnim novinama otkrivaju aktualna zbivanja. Susretljive knjižničarke i knjižničari dočekat će vas naoružani osmijehom, podsjetiti kako je na 4,5 tisuće kvadrata smješteno šest odjela, pomno osmišljenih po potrebama korisnika 21. stoljeća. Informacijsko-posudbeni odjel, Dječji odjel Dječja knjižnica mira, Odjel književnosti, Multimedijalni odjel, Znanstveni odjel i Odjel za mlade, uz spomen-zbirku Ivana Vanje Radauša i zavičajnu zbirku Cibaliana, sadržavaju čak 160 tisuća naslova uz koje korisnici, njih nešto manje od sedam tisuća, svakodnevno proučavaju svjetove mašte i znanja.

Vrlo brzo postala je novi vinkovački hram znanja, centar kulture i multimedije, mjesto cjeloživotnog učenja. Playstation 5 s najnovijim igricama, 3D printeri i olovke te moderna informatička oprema i RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja koji omogućava samostalno zaduživanje i razduživanje građe, samo su mali dio onoga u čemu posjetitelji svakodnevno uživaju u ovom gradskom „dnevnom boravku“.

Manje od tjedan dana ostalo je do Noći knjige koja je, ponosni su u knjižnici, samo jedna od brojnih aktivnosti koje se odvijaju na sva tri kata. Od učenja, igre i kreativnih radionica danju do izložbi, koncerata i predavanja u večernjim satima. „Uključi se!“, pozivaju knjižničari na likovne i kreativne radionice, zeleni četvrtak ili filmski petak, ljetno kino, čitateljski klub i klub knjiških umirovljenika ili možda radionice 3D printanja i modeliranja. Za svakoga po nešto!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno