Ako ste u posljednje vrijeme kupili benzin, namirnice, auto, kuću ili bilo što drugo, primijetili ste da stvari brzo poskupljuju. U ožujku je inflacija dosegla 8,5%, što predstavlja najveći međugodišnji skok u više od 4 desetljeća. Cijene su skočile u protekloj godini zbog brojnih čimbenika, uključujući lošu situaciju u lancu opskrbe zahvaljujući pandemiji virusa COVID-19, a od nedavno i, utjecajem rata u Ukrajini na zalihe energenata.

Mnogobrojni ljudi nemaju previše iskustva u štednji, pametnom trošenju i planiranju proračuna koje je potrebno u današnje vrijeme visoke inflacije. Evo kako stručnjaci savjetuju da napravite prioritete što se tiče vaših financija.

Odredite budžet

Imati određeni proračun uvijek je najbolji način da se troškovi drže pod kontrolom, a posljednjih godina inflacija je navela mnoge da preuzmu tu praksu. Razmislite te se savjetujte s ukućanima koliki postotak primanja možete i morate namijeniti kupovini namirnica. Odlučite želite li namirnice kupovati na tjednoj ili vam je draže otići u veliku kupovinu na mjesečnoj bazi te ograničite trošenje na budžet koji ste si zacrtali. Bez nekih stvari ćete zasigurno moći izdržati do sljedećeg tjedna ili mjeseca.

Napravite popis prije kupovine

Izvježbajte se u planiranoj kupovini, umjesto da potaknuti emocijama ili glađu kupujete proizvode koji vam nisu potrebni. Bez obzira u koju trgovinu da uđete, preporučljivo je da uvijek imate popis uz sebe. Prije odlaska u trgovinu bacite oko na ono što imate kod kuće, bilo da se radi o namirnicama, odjeći, proizvodima za kućanstvo i sl., te otkrijte i zapišite što vam nedostaje.

Savjetujemo vam da dok ste još kod kuće prolistate letke trgovina koje planirate posjetiti. Na internetskoj stranici naziva Kimbino možete pronaći letke brojnih hrvatskih trgovina, u kojima pak možete saznati koji artikli su na trenutnom popustu. Na ovaj način možete redovno organizirati svoje popise za kupovinu te odrediti u koju trgovinu vam se kada isplati ići.


Kupujte namirnice putem interneta

https://pixabay.com/photos/shopping-venture-shopping-laptop-4516039/

Uz stanovanje i prijevoz, hrana je najskuplja kategorija troškova za prosječno hrvatsko kućanstvo. Kupnja hrane, kao i jedenje vani, zauzimaju oko 12% ukupnog budžeta, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku.

Jedan od načina da smanjite troškove je kupnja namirnica putem interneta. To je zato što nećete biti privučeni skupim artiklima s primamljivim ambalažama, a da ne spominjemo sve nerijetko skupe proizvode na kojima vaša djeca inzistiraju. Ovakav tip kupovine vas može spriječiti da izvršite te impulzivne kupnje dok pregledavate prolaze u trgovini.

Planirajte svoje obroke

Očigledna, ali važna taktika koja vam može pomoći da svoje račune za namirnice držite pod kontrolom: napravite tjedni plan obroka. Na taj način ne kupujete samo ogroman popis sastojaka za koji se nadate da će se sami sastaviti – već dobivate ono što vam je zapravo potrebno.

Potencijalno možete još više smanjiti svoj račun ako neke od tih obroka napravite na biljnoj bazi. Istraživanje provedeno na 1072 ispitanika, primjerice, pokazalo je da vegani i vegetarijanci troše u prosjeku 160 kuna tjedno manje od svojih vršnjaka mesoždera.

https://pixabay.com/photos/vegetables-produce-healthy-broccoli-1238252/

Održavajte fond za crne dane

Kako cijene rastu, može biti primamljivo tražiti ulaganja koja će držati korak s inflacijom. Međutim, prije nego što razmislite gdje uložiti, stručnjaci preporučuju da odvojite dovoljno novca za prevladavanje bilo kakvih nepredviđenih financijskih izazova. Koliko god zvučalo jednostavno, manje od polovice Hrvata ima dovoljno ušteđevine da pokrije hitne troškove od primjerice 7000 kuna.