21 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Katica Konstantinović i Marica Jurec na konferenciji učitelja u Baji

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na Visokoj učiteljskoj školi Józsefa Eötvösa u Baji, u Republici Mađarskoj, svake pete godine organizira se obrazovno-metodički skup o ranome, predškolskome i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju. Ove je godine održana X. Međunarodna znanstveno-metodička konferencija i jubilarno zasjedanje povodom 150. godišnjice obrazovanja učitelja na kojoj su sudjelovale i učiteljice iz Hrvatske, članice Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono: Dubravka Petković iz OŠ Fažana, Đurđica Krtanjek iz OŠ Franje Serta Bednja te Katica Konstantinović iz OŠ Nikole Tesle Mirkovci i Marica Jurec iz OŠ Zrinskih Nuštar.

Teme konferencije su bile: Odgojno-obrazovna pitanja u hrvatskom i njemačkom manjinskom obrazovanju od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Odgojno-obrazovna pitanja stranoga jezika od predškolske dobi do visokoškolskog obrazovanja, Romski jezici, romologija, obrazovna pitanja Roma, Pedagoški i metodički postupci u predškolskom obrazovanju, Metodički postupci u nastavi tjelesne i tehničke kulture te u nastavi prirode i društva, Metodika nastave mađarskoga jezika i književnosti, Kultura čitanja, inovacije i dobra praksa u metodici učenja početnoga čitanja, Metodika matematike, Metodika tjelesnoga odgoja, razvijanje rane motorike te Digitalna sredstva i pomagala u obrazovanju.

Učiteljica Katica Konstantinović mađarskim i inim metodičarima prikazala je neke od matematičkih igara pomoći kojih već godinama približava i olakšava učenje matematike učenicima, a učiteljica Marica Jurec govorila je o primjeni micro:bita u razrednoj nastavi.

Predavanja su bila izvrsno posjećena i zapažena. Domaćini su imali mnoštvo pitanja za predavačice te konkretne prijedloge za nastavak suradnje. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava i dobre prakse te su uspostavljeni brojni kontakti. Također, sudionici su kroz prikazane radove stekli uvid u obrazovne prakse susjednih zemalja te su ih mogli usporediti s onom u kojoj i sami rade.

Svi sudionici konferencije pripremili su i znanstvene radove koji će biti objavljeni u zborniku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno