24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Kazne za 19 tisuća vlasnika tvrtki

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Do kraja ovog mjeseca svako od 180 tisuća registriranih poduzeća u Hrvatskoj trebalo bi predati godišnji financijski izvještaj o poslovanju u 2018. godini. Ne učine li to, riskiraju plaćanje novčane kazne koju će platiti oko 19 tisuća vlasnika tvrtki koji nisu dostavili financijske izvještaje za 2017. godinu ili umjesto izvještaja Izjavu o neaktivnosti. Kako prenosi Večernji list, popis tvrtki Fina je objavila na svojim stranicama u rujnu 2018. godine, a njihovim vlasnicima posljednjih tjedana pojačano stižu računi na kućne adrese, odnosno nalozi o 10 tisuća kuna novčane kazne za tvrtku i pet tisuća kuna novčane kazne za direktora jer nisu poštovali zakonsku obvezu predaje izvještaja. Naime, Fina je prije nekoliko godina postala ovlašteni tužitelj za izdavanje prekršajnog naloga, što znači da je ovlaštena slati kazne bez prethodne opomene poduzetnicima.

Među 19 tisuća poduzetnika koji nisu predali godišnje izvještaje dosta je i poduzetnika početnika koji nisu ni znali za obvezu izvještavanja Fine, registrirali su poduzeće za deset kuna, nisu na njemu imali nikakvog prometa te su nagađali da ih država neće teretiti.

Kazne ne stižu samo za 2017. godinu nego i za prijašnje razdoblje. Isti izvor navodi da iz Fine objašnjavaju da je visina kazne, od 10.000 do 100.000 kuna za tvrtke i 5000 do 20.000 za direktora tvrtke, propisana Zakonom o računovodstvu te da oni izriču najniže iznose. Za sve koji su dobili rješenja, dobra je vijest da se kazna može ublažiti ako se žale u zakonskom roku unutar osam dana od uručenja.

Prihvati li Prekršajni sud olakotne okolnosti, kazne se mogu smanjiti na minimum propisan Prekršajnim zakonom, odnosno 300 kuna za odgovornu osobu i 2100 kuna za pravnu osobu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno