16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Kazne za spaljivanje bio otpada od 1990 do 19900 eura

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane da ne spaljuju biljni otpad jer to često uzrokuje požare. Savjetuju zbrinuti ga na ekološki način, kompostirati ili odložiti u reciklažna dvorišta, čime se i pomaže u održivom gospodarenju otpadom.

“Apeliramo na građane da biljni otpad zbrinjavaju na ekološki način koji može uključivati kompostiranje čime stvaramo prihranu za sadnju i sjetvu te time smanjujemo vlastite troškove i pridonosimo sigurnosti. Također, biljni otpad može se zbrinuti i u reciklažna dvorišta čime pomažemo u održivom gospodarenju otpadom”, priopćili su iz HVZ-a.

Novčane kazne su ogromne, a ljudski život nema cijenu.

Ukoliko zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ukoliko su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora”, napominju iz Vatrogasne zajednice.

Podsjećaju kako dolazak sve ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora.


I u našem je kraju ovih dana primjetno paljenje strništa, a proljetno je razdoblje vrijeme početka poljoprivrednih radova koji uključuju spaljivanje biljnog otpada: od trave, lišća i orezanog granja, a koje često postaje uzrokom požara.

Vjetar, nepripremljenost za moguće širenje vatre ili ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora, samo su neki od razloga za nastanak požara velikih razmjera, upozoravaju vatrogasci.

Objašnjavaju kako je spaljivanje biljnog otpada zastarjela i vrlo opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote.

Također, spaljivanje uzrokuje i onečišćenje zraka te zagađenje zemljišta i vode, a negativno utječe i na sastav hranjivih tvari u tlu i nanosi velike štete biljnom i životinjskom svijetu. Mnoge životinje u požaru gube svoje stanište i ugibaju od dima i vatre. Nerijetko je ugrožena i cestovna sigurnost kada se spaljivanje provodi blizu prometnica, a dim tada otežava vozačima vidljivost, apeliraju na suzdržavanje od takvog ‘zbrinjavanja’ biljnog otpada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno