21 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Klaunovidoktori nasmijali malene pacijente u vinkovačkoj bolnici

Više od autora

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Osmijeh se mališanima u vinkovačkoj bolnici danas nije skidao s lica. Na neko vrijeme su zaboravili na bol i strah, uhvatili predah od teških trenutaka i prepustili se razigranoj atmosferi koju su u njihove sobe donijeli popularni klaunovidoktori. Misija pretvaranja zabrinutih lica u nasmiješena – ispunjena.

Crveni nosovi klaunovidoktori djeci i njihovim roditeljima već dvanaest godina pomažu u njihovim najtežim trenucima. Pomažu im u odmicanju od surove stvarnosti i vode ih u svijet gdje vlada smijeh, gdje je sve ljepše, gdje ne postoje bolesti. Po tko zna koji put danas su to uspjeli napraviti i na pedijatriji u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Vidjevši ovu luckastu i šarmantnu ekipu, dječici se u sekundi razvukao osmijeh preko lica. Vinkovačkom bolnicom širila se njihova parada, hodnicima su ozdvanjale pjesme koje brišu sve brige, a trikovi omiljenih doktora kod djece su izazvale pravo pokretanje “moždanih vijuga”. Terapija Crvenih nosova je uspjela.

Vođeni mišlju da osmijeh mora stići do onih kojima je najpotrebniji, udruga Crveni nosovi klaunovidoktori se kroz čitavo pandemijsko razdoblje prilagođavala. Osluškujući potrebe djece, njihovih obitelji i starijih osoba te imajući na umu da je potreba za radošću prisutna svuda oko nas u 2021. godini donosili su im osjećaj radosti, sreće i optimizma. Kroz 2021. godinu klaunovidoktori nasmiješili su 48.635 lica i proveli 760 programa.


U udruzi trenutno djeluje 26 klaunovadoktora profesionalnih umjetnika koji su educirani za rad s bolesnom djecom te starima i nemoćnima. Redovito posjećuju 19 bolnica, domova za starije i institucija koje brinu o djeci i starijima, a dio su međunarodne organizacije Red Noses Clowndoctors International koja okuplja 11 partnerskih zemalja koje međusobno dijele znanje i iskustvo značajno za kvalitetnu provedbu programa u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

 

Povezani članci

Posljednje objavljeno