17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija od velikog je značaja za županiju

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Završna konferencija projekta Izrada projektno – tehničke dokumentacije Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija održana je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima.

Prigodnim se riječima sudionicima Konferencije obratila ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković istaknuvši kako poljoprivreda, kao strateški sektor, svojom gospodarskom ulogom pridonosi održivom razvoju naše županije.

„Ovo je jedan od strateških projekata i od velikog je značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju jer je uključen u Dodatak II Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema projekt Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija. U novoj financijskoj perspektivi Europske unije naglasak je na zelenoj i digitalnoj transformaciji što je srž ideje ovog Centra”, rekla je Čobanković pojasnivši kako se trenutno završava I. faza, odnosno provodi se projekt kojim je izrađena dokumentacija za izgradnju Panonskog centra za primjenu digitalnih tehnologija.

Naime, stvoreni su preduvjeti za izgradnju suvremenog i modernog Centra koji je zamišljen kao suvremeni alat za područje cijele županije. „Naglasak će biti na istraživanjima koja se odnose na implementaciju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, šumarstvu, vodno-komunalnom gospodarstvu, zaštiti okoliša te biotehnološkom sektoru. Istraživanja koja će se provoditi u Centru bit će neovisna, a rezultati će biti dostupni svima kroz neisključivo i nediskriminacijsko širenje rezultata istraživanja”, napomenula je.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Ružica Zucić koja je pojasnila povezanost projekata u čijoj provedbi sudjeluje škola. „Na samom početku provedbe škola je darovala zemljišnu česticu županiji na kojoj se planira izgradnja Panonskog centra. Ona graniči sa zemljištem na kojem je započela izgradnja Centra za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, poznatijeg kao RCK, u sklopu projekta čiji je nositelj naša škola”, istaknula je Zucić naglasivši kako se Projekt sastoji od dvije faze.


Prva ima naglasak na izgradnji RCK dok druga faza podrazumijeva edukacije profesora i učenika te nabavu opreme. Uspostavom Centra na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvodit će se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada.

Tijekom same konferencije održana je i prezentacija u kojoj su voditelj projekta Dino Duždagić te viši voditelj projekta u županijskoj Razvojnoj agenciji i koordinator projekta te pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić predstavili ostvarene rezultate i tijek provedbe projekta. „Vukovarsko – srijemska županija još je u srpnju 2020. potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) vrijedan 580.195,00 kuna, od kojih je bespovratnih 493.165,75 kuna dok razliku sufinancira sama županija”, pojasnio je Duždagić.

Idejno rješenje budućeg Panonskog centra predstavio je Andrija Matić i pojasnio kako se prizemlje sastoji od dva funkcionalna dijela. U jednom je predviđeno smjestiti garažu za vozila i radne strojeve, prateća spremišta i sanitarije dok je za drugi dio zgrade predviđen laboratorij za robotiku kao i mjesto za bazne stanice te slijetanje bespilotnih letjelica kao i mjesto za održavanje prezentacija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno