23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

VSŽ: Uvjerljiva potpora HDZ-u, DP drugi uz znatan zaostatak

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

S 44,52 posto podrške građana, HDZ uvjerljivo vodi u Vukovarsko-srijemskoj županiji uoči parlamentarnih izbora 2024. godine.

Na drugom mjestu, s 15,07 posto podrške ispitanih, Domovinski je pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave dok su točkasto lijevi SDPMožemo trenutno na broju tri uz 8,22 potpore birača najistočnije hrvatske županije.

Istraživanje rejtinga političkih stranaka, u susret parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj, za Vinkovački list na uzorku od 200 ispitanika provela je CroElecto agencija 2X1 komunikacije. Uz mogućnost statističke pogreške 6,9 posto, istraživanje je provedeno metodom CATI (telefonski intervju), u razdoblju od 11. do 13. ožujka.

Hrvatska stranka umirovljenika, tihi partner vladajućeg HDZ-a trenutno je na 6,16 posto koliko imaju i Pavličekovi Suverenisti s MOST-om, a čija se organizacija na ovom prostoru potpuno rasula nakon prošlih lokalnih izbora. HSP je trenutno na niskih 0,68 posto.

Najzanimljiviji su neodlučni. Za potporu njih čak 19,18 posto slijedi borba u predstojećem razdoblju. No, evidentno je da HDZ i dalje može mirno spavati jer će jedan dio kolača po inerciji pripasti njima. Prepostavka je kako će taj postotak još rasti kako se bliži izborni dan s obzirom na to da je riječ o županiji koja se kolokvijalno naziva HDZ-ovom utvrdom, a pomoć Vlade RH u projektima za svoje općine i gradove tražit će i nezavisni načelnici odnosno gradonačelnici koji će se htjeti naći na strani pobjednika. Lijevoj koaliciji koja je putem izgubila liberale, i kod je nas je tradicionalno sklon dio polariziranog hrvatskog biračkog tijela pa trenutni preslik percepcije političkih preferencija u županiji djeluje realno s obzirom na ozračje među građanima koji izlaze na izbore.U žiži pretkampanje i obilaska terena Ivan Bosančić trenutno može biti zadovoljan podrškom njegovoj stranci na terenu s obzirom na to da je tek nedavno preuzeo odgovornost povesti vukovarsko-srijemski HDZ do još jedne pobjede. Svjedoci komentiraju kako je obilaskom terena s članovima županijskog predsjedništva, uspio animirati članstvo optimizmom, no s obje noge stojeći na zemlji. Članstvu i simpatizerima takav je pristup poslužio kao motiv više za skupiti glave i zajedništvom koje propagiraju premostiti donedavnu krizu koja je Bosančićevim dolaskom, čini se, relikt prošlosti.

Neposrednošću, jednostavnošću i nenadmenošću, kažu, Bosančić svojim stranačkim kolegama donosi prije svega sigurnost i stabilnost uz amanet rezultata razvoja Vinkovaca u proteklih sedam godina koje je kao glavni operativac vodio do gospodarskog rasta s do sada nezabilježenim brojkama. Političar koji izbjegava floskule i bavljenje drugima, očigledno je zato i ocjenjen kao pravo rješenje. Za pretpostaviti je kako i dalje u njihovim redovima postoji nekolicina koja dvoji, ali ono što će svak’ potvrditi je – nikada ne zaboraviti kada je HDZ najjači.

Večeras im u Vinkovce na 34. godišnjicu osnutka stranke u Vukovarsko-srijemskoj županiji stiže podrška u najjačem sastavu na čelu s predsjednikom stranke i aktualnim premijerom.

I u Domovinskom pokretu Ivana Penave mogu biti zadovoljni postotkom. No čini se kako Penava, rastrgan između uloge gradonačelnika, saborskog zastupnika i predsjednika stranke pomalo “gubi kompas”. Umjesto da se bavi sobom i bazom, on se bavi Andrejom Plenkovićem s kojim će, nije nemoguće, sastavljati buduću vladu. Koliko je politički pametno komentirati stanje u HDZ-u i moguća buduća preslagivanja uz spin o Ivanu Anušiću kao budućem pretendentu na mjesto šefa stranke, pokazat će rezultat izbora u Slavoniji jer Plenkoviću takvi „baloni” trenutno mogu samo ići u prilog poznavajući Anušićevo kotiranje u DP-ovom biračkom tijelu. Zaključno, uz Vukovar kada god „usfali” dnevno-političkih tema, Penava je svjestan da bez pomoći hrvatske Vlade kroz Fond za razvoj i obnovu Grada Vukovara, stvari za njega ne bi dobro stajale.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno