Plivački klub u Vinkovcima osnovan je 1943. godine na tadašnjem plivalištu “Marica” na Bosutu, kao najstariji plivački klub istočno od Zagreba. Tijekom svog rada VPK je postao najtrofejniji klub u Slavoniji, a sve zahvaljujući vrijednim i talentiranim plivačima koji svojim radom doprinose razvoju sportske scene u Vinkovcima. Nakon što su ostvarili osnovne uvjete za plivanje, u klub je pristigla i prva državna medalja čime im se ostvario dugogodišnji san. Prve državne medalje, pod vodstvom trenera Zvonimira Pintera, osvojio je mladi plivač Dorian Vugrek, ujedno i junak ove naše priče.

Da će Dorian jednoga dana biti vrlo uspješan plivač znalo se već od njegovih malih nogu, stoga i ne čudi činjenica da je upravo on osvojio prve državne medalje za svoj klub, kao i brojna izvrsna odličja prije toga. Ovaj 15-godišnjak plivanje je počeo trenirati kada je imao 7 godina i, kako kaže, sve je počelo iz radoznalosti. Zna Dorian da se vrijedan rad uvijek isplati, stoga su njegovi boravci u bazenu vrlo česti. Trenira 6 puta tjedno po 2 sata, a nedjeljom odlazi u teretanu u kojoj provodi 1 sat. Zanimljivo je spomenuti kako na treningu otpliva otprilike 5 kilometara.

Rezultat njegovih treninga su i izvrsni rezultati koje niže iz godine u godinu i zahvaljujući kojima se vrlo brzo popeo među najuspješnije plivače u gradu, ali i državi. “Do sada sam osvojio oko 130 medalja, a posebno bih htio istaknuo dvije državne medalje. Na Prvenstvu Hrvatske za kadete u 25-metarskom bazenu na 100m leđa osvojio sam srebro, dok sam na 200m leđa osvojio broncu”, ističe Dorian. Kao što smo ranije spomenuli, osvojene državne medalje bile su ujedno i prve državne medalje za Vinkovački plivački klub koji broji mnoge velike pobjede i uspjehe.

Trud donosi rezultate

Ključ uspjeha su, napominje Dorian, konstantni treninzi, red, rad i disciplina. “Što više napora uložite, to će rezultat biti bolji”, nepobitna je činjenica u istraživanjima i iskustvu, ali i vrlo važna činjenica koja itekako pomaže našem mladom plivaču da nastavi trenirati. Važno je biti svjestan rezultata, a Dorianu podrške u ovom smislu ne nedostaje. Međutim, najveću potporu ipak vidi u mami i trenerici.

Dorian Vugrek proglašen je i za najuspješnijeg perspektivnog sportaša u 2018. godini u Vinkovcima. “Iskreno, očekivao sam ovu nagradu. No, bilo koja nagrada, medalja, pehar ili diploma me usrećuju jer pokazuju nekakav pomak, ali i pad u sportu”, rekao nam je Vugrek. U skladu s time, pitali smo ga i o tome što misli kakav je interes za plivanje u našem gradu. Vinkovci su poznati po brojnim uspješnim sportašima, stoga ne sumnjamo kako nas u budućnosti čekaju novi plivači i novi uspjesi. “Sve više mojih vršnjaka se raspituje za plivanje. Zanima ih kako ja imam toliko kondicije i snage za plivanje, ali i za još puno sportova u kojima sam dobar”, dodaje. Važno je poticati mlade ljude na ovaj sport, a, ističe Dorian, potaknuo bi ih svojim uspjesima i činjenicom koliko je sport zdrav, ali i time koliko se može razviti od sporta.

Vrhunski rezultati za ovog mladog Vinkovčana predstavljaju tek početak u njegovoj, nadamo se, blistavoj plivačkoj karijeri. Kako kaže, neće zanemarivati školu, a planira se i dalje jednako truditi u plivanju. Nova odličja čekaju, a ne sumnjamo kako će ih, uz onih već osvojenih 130, Dorian osvojiti barem još toliko.