13 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Koja vam je oprema potrebna za početak boksanja?

Više od autora

- vl promo-Boks je jedan od sportova koji se prakticira od davne prošlosti. Prve civilizacije su se koristile tom borbom šakama za dokazivanje snage i moći, a od 18. stoljeća su službeno definirana pravila boksanja, poput trajanja borbe, točno određenog prostora, zabrane određenih udaraca i slično.

Ova borilačka vještina donosi visokointenzivne treninge, ali i brojne prednosti. Odličan je za sagorijevanje masti, reguliran rad metabolizma, učenje samoodbrane, rješavanje stresa te koordinaciju oko-ruka. Ako ste uzbuđeni vježbati boks zbog bilo kojeg od ovih razloga, ili iz čiste zabave, pročitajte koja Vam je oprema nužna za dobar početak.

Osnovna oprema za boksanje

Bez obzira jeste li odlučili trenirati boks u borilačkom klubu ili kod kuće, prvo i osnovno su kvalitetne rukavice za boks. Osim kvalitete, morate paziti da pravilno izaberete boksačke rukavice, kako biste izbjegli ozljede na rukama i zglobovima. Ako se već na početku ozlijedite, nećete tjednima moći trenirati, što će Vas vjerojatno obeshrabriti i kočiti u napretku.

Za početnike je dovoljno imati jedan par rukavica za boks, za svakodnevne treninge. Ako pak planirate sudjelovati u bokserskim mečevima, s vremenom ćete morati osigurati više opcija za bokserske rukavice. 

Rukavice mogu biti od kože ili od sintetičkih materijala, a svakako su dugotrajnije one kožne. Pri kupnji rukavica morate pripaziti na veličinu i težinu. Za muškarce je većinom prikladna L veličina, a za žene M veličina. Vjerojatno će Vam biti praktičnije one koje imaju čičak traku.

Kako ćete znati odgovara li Vam težina? Jednostavno stavite rukavice i podignite ruke u razini prsiju. Ako su Vam nakon minute ruke postale teške, morate uzeti lakše rukavice. 

Prije nego uopće stavite rukavice, morate imati temeljnu traku. To je tkanina koja Vam štiti ruke i zglobove dok boksate, te sprječava oštećenje od udaraca. 

Ovisno o tome gdje vježbate, možda ćete trebati i boksačku vreću. One mogu biti viseće ili stajaće, različite po punjenju i veličini. Raspon veličine je od 75 do 180 cm. Najvažnije je izabrati vreću sukladnu Vašoj snazi. Treba biti lakša od Vas, ali ne previše kako bi stajala na mjestu tijekom udaraca. 

Kad se već upustite u sparinge i različita takmičenja, nužno će biti osigurati i određenu zaštitu. Tu su esencijalni kaciga i štitnici, posebno oni za zube. Kaciga može imati otvoreno lice, može štititi samo obraze ili prekrivati cijelo lice. 

Za pravilno korištenje štitnika za zube, potrebno ih je prvo namočiti u toploj vodi, kako bi lakše poprimili Vaš oblik zubi. Neki štitnici imaju rupicu za disanje, a neki nemaju pa ćete morati disati na nos. Odaberite ono što je Vama lakše. 

Od zaštite je tu i štitnik za prepone, koji se, kao i kape, razlikuje po veličini i stupnju zaštite. S vremenom ćete trebati uložiti u par cipela za boks. One su vrlo lagane, a od ostalih tenisica za trčanje ih razlikuje viša razina prianjanja i potpore za gležnjeve. 

Zaključak

Bez obzira u kojem smjeru želite ići sa treniranjem boksa, bez rukavica i malo temeljne trake nema početka. Što duže budete trenirali i uvježbavali ovu borilačku vještinu, morat ćete birati ozbiljnu i specifičnu opremu, posebno onu za zaštitu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno