19 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Koncert u spomen na Veru Svobodu u srcu Vinkovaca koje je neizmjerno voljela

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Revija tamburaške glazbe u spomen na Veru Svobodu održana je večeras u srcu Vinkovaca, onih koje je, kao i svoj rodni Osijek i cijelu Slavoniju, ova velika diva hrvatske glazbe od srca neizmjerno voljela.

Njoj u čast, u pratnji Tamburaškog orkestra Tamburaške škole Batorek iz Osijeka, njezine pjesme pjevale su: Vlatka Kopić, Ana Žagar, Viktorija Kulišić, Blanka Došen, Marija Pavković, Sanja Hajduković i Cecilija. Redom poznata imena hrvatske tamburaške glazbe, pjevačice koje su, kako je istaknuto, od Vere učile i uz nju izrastale u ono što danas jesu.

Pozdravnu riječ uputio je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, koja je po četvrti put organizirala Reviju tamburaške glazbe. Ovaj put bila je u spomen na Veru Svobodu (1936. – 2024.), a prvi put bila je u spomen na Krunoslava Kiću Slabinca (1944. – 2020.)

Jedina žena koja je tada, prije četiri godine, pjevala za Kiću bila je Vera Svoboda i to je bio njezin zadnji nastup u Vinkovcima. Život nosi svoje, nažalost napustila nas je i Vera i, evo, organizirali smo ovaj koncert na kojemu njezine mlađe kolegice za nju pjevaju njezine pjesme”, istaknuo je Liščić.

Koncertu posvećenom Veri Svobodi večeras je nazočila i njezina kćer Vesna Njikoš Pečkaj.Presretna sam što sam u Vinkovcima koje je mama neizmjerno voljela od prvih Vinkovačkih jeseni 1967. godine kada su se tata i mama pojavili u Vinkovcima sa „Gori lampa nasrid Vinkovaca”, poznatim tatinim zapisom koji je mama otpjevala i pjevala uvijek na Vinkovačkim jesenima. Počašćena sam i zahvalna Gradu Vinkovcima i svima koji su sudjelovali u ovoj organizaciji kao i svim izvođačima i svim Vinkovčanima koji su večeras ovdje došli u velikom broju”, kazala Vesna Njikoš Pečkaj.

Revija tamburaške glazbe održana je pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i uz sponzorstvo općina: Nuštar, Stari Jankovci, Nijemci, Rokovci-Andrijaševci, Tordinci, Tovarnik, Tompojevci, Bošnjaci i Gradište.

Vera Svoboda dala je stvarno veliki doprinos kako gradu Vinkovcima tako i Vinkovačkim jesenima i mi smo joj na tome zauvijek zahvalni. Drago mi je što ovom prilikom mogu reći i to kako je njezina kćer izrazila želju da Gradu Vinkovcima, odnosno Vinkovačkim jesenima, pokloni određeni broj primjeraka knjige koju je njezin otac Julije Njikoš napisao o Vinkovačkim jesenima. Odlučili smo svakom KUD-u koji nastupi na ovogodišnjim Jesenima pokloniti jedan primjerak te knjige u spomen na našu manifestaciju i na Julija Njikoša i Veru Svobodu”, najavila je večeras Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela z kuturu i turizam Grada Vinkovaca.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno