Među brojnim posjetiteljima svečanog mimohoda ovogodišnjih Dječjih Vinkovačkih jeseni prvi puta bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, visoka pokroviteljica 54. Vinkovačkih jeseni, koja je s oduševljenjem gledala vesele mališane. Osim Povelje Republike Hrvatske za manifestaciju Vinkovačke jeseni, Vinkovcima je uručila i košare prepune slatkiša i voća koje su završile u pravim rukama – u Dječjem domu sv. Ana.

Šarena dječja povorka puna smijeha i veselja ispunila je jučer ulice grada Vinkovaca u svečanom mimohodu dječjih folklornih skupina u okviru Dječjih vinkovačkih jeseni. Male šokice i šokci oduševili su sve prisutne građane i posjetitelje, a poseban osmijeh imala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja ovom prilikom gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću uručila Povelju Republike Hrvatske za očuvanje tradicije, kulture i narodnog bogatstva za manifestaciju Vinkovačke jeseni. Uz Povelju, u Vinkovce su stigle i velike košare prepune hrvatskih proizvoda u kojima su ovoga puta uživali najmlađi.

Naime, direktorica Novosti Marija Gerovac i tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković odlučili su ovogodišnje Vinkovačke jeseni učiniti još ljepšima za štićenike Dječjeg doma Sv. Ana. Tako su danas, uz toplu dobrodošlicu ravnateljice Zrinke Mikić, djelatnicima i korisnicima uručili četiri košare s domaćim proizvodima – slatkišima, voćem i tjesteninom. Osmijeh se vrlo brzo razvukao među štićenicima doma koji su jedva dočekali otvoriti košare i pogledati što su sve dobili.

Tijekom proteklih sedamdeset godina u Dječjem domu Sv. Ana sigurnost, dobrotu i prijateljstvo pronašle su tisuće dječaka i djevojčica. Dom trenutno broji 25 korisnika na smještaju, a 15 korisnika na poludnevnom boravku, no taj broj varira iz dana u dan. U objektu čiji je smještajni kapacitet organiziran za njih 30, najmlađi korisnik ima tek četiri godine.