20 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Kraj je školske godine: od jeseni više nema jedinstvenog kalendara

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola danas službeno završava školska godina 2018./2019. Iako su sve svoje obaveze obavili već prošli tjedan te danas samo formalno završili godinu, mnogi od njih jedva su dočekali današnji dan.

Kako stoji u Odluci resornog ministarstva, ljetni odmor počinje 17. lipnja, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski, razlikovni ili neki drugi ispit, koji imaju dopunski rad, završni rad ili ispite državne mature i druge slične obaveze.

Maturantima su već započeli ispiti državne mature koji traju do 28. lipnja. Privremeni rezultati na ljetnom roku bit će objavljeni 10. srpnja, a rok za prigovore trajat će 48 sati. Konačni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja, dok će svjedodžbe maturantima biti uručene 17. srpnja.

Nova nastavna godina počinje 9. rujna 2019., a završava 17. lipnja 2020. godine, odnosno 22. svibnja 2020. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Prvo polugodište traje od 9. rujna 2019. godine do 20. prosinca 2019. godine, a drugo polugodište počinje prvoga radnog dana nakon isteka zimskog odmora.

Nastavnici, ravnatelji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sve nadležne agencije ulaze u intenzivnu fazu pripreme promjena kakvih u našim školama nije bilo 20 godina. Od jeseni će se tako u hrvatskim školama paralelno provoditi tri programa: redovni nastavni program, frontalni program prema novim kurikulumima te eksperimentalni program ‘Škola za život’ u 74 osnovne i srednje škole. Glavne promjene osjetit će se u rasporedu praznika, jer odsad o tome odlučuju županije prema četiri mogućnosti podjele školske godine te u udžbenicima i digitalnim sadržajima u razredima koji ulaze u frontalnu reformu, odnosno u načinu podučavanja. Ipak, za oko 300.000 to se neće mijenjati i učit će po nastavnim programima iz 2014. godine.

Jedinstvenoga kalendara školske godine više neće biti, jer će škole i njihovi osnivači ove godine moći izabrati između ponuđene četiri inačice kalendara.

Prva inačica o početku i završetku nastavne godine te trajanju odmora učenika oponaša dosadašnji kalendar nastavne godine. Druge dvije inačice uvode mogućnost korištenja jesenskog odmora oko blagdana Svih svetih s različitim trajanjem, a četvrta, osim jesenskog odmora, predviđa korištenje zimskog odmora u dva dijela.

Zimski praznici na koje smo naviknuli i koji počnu prije Božića i završe sredinom siječnja bit će tjedan dana kraći nego u preostalim inačicama, ali zato krajem veljače učenici i nastavnici dobivaju tjedan dana odmora, a nakon njega slijedi i proljetni odmor predviđen u sve četiri ponuđene inačice.

Nakon brojnih prigovora, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je kako je dobila garanciju od premijera Andreja Plenkovića da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete, uključujući vjeronauk, drugi strani jezik i informatiku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno