Državno natjecanje strukovnih škola dobiva naziv WorldSkills Croatia i konačno se usklađuje sa standardima svjetskih natjecanja mladih u vještinama. Dobiva drugačiji koncept: u dva dana, od 26. do 28. ožujka, održavat će se u šest paviljona Zagrebačkog velesajma, a na atraktivnom natjecanju se očekuje čak 15.000 posjetitelja. Među 44 strukovne discipline nalazi se i frizerstvo.

Model zadatka za natjecanje frizer koji je dostupan javnosti otkriva da će u ovoj disciplini natjecatelj morati izraditi četiri različite frizure, sve prema predloženoj fotografiji koju dobiju na natjecanju. Učenici koji se natječu na državnom trebaju, prema predlošku, izraditi žensku frizuru na dugoj i obojenoj kosi, vjenčanu frizuru na dugoj kosi, odraditi klasično muško šišanje i fen frizuru te odraditi žensko šišanje i trajnu ondulaciju (minival) prema zadanoj shemi. Fotografije prema kojima natjecatelj mora izraditi frizuru odabiru se prije samog natjecanja, a za izradu frizura natjecatelji imaju ukupno 10 sati raspoređenih na dva dana.

Nedozvoljeno je korištenje boja u raspršivaču, ekstenzija, spužvica koje podupiru, gelovi i pjene u boji, a natjecatelji ne smiju dodatno ukrašavati lutku šminkanjem niti prilikom natjecanja koristiti mobitel.

Međutim, na državnom natjecanju u disciplini frizer završna frizura nije jedino što se ocjenjuje. Ocjenjivat će se još i organizacija posla i samostalno upravljanje; komunikacijske vještine i međuljudski odnosi; rješavanje problema, inovacija i kreativnost; šišanje, bojenje i trajna ondulacija te kategorizacija frizura prema prigodi, fotografiji, izložbi, promociji i javnom objavljivanju.