16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Kucljak: Medicinske sestre glavna su spona između pacijenta i liječnika

Više od autora

- vl promo-

Međunarodni dan sestrinstva danas se diljem Hrvatske održava pod sloganom “Snaga je u zajedništvu” i s porukom kako investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.

Obilježit će ga i vinkovačke medicinske sestre, a o tome koliko su važne u zdravstvenom sustavu razgovarali smo s predsjednicom Strukovnog Sindikata medicinskih sestara i tehničara vinkovačke bolnice Gordanom Kucljak.

„Više od stoljeća nakon njezine smrti, Florence Nightingale ostaje povijesno lice sestrinstva – i to s pravom. “Dama sa svjetiljkom” postavila je viziju i temelje sestrinske profesije koja je opstala više od 200 godina”, objasnila je Gordana, koja je ujedno i djelatnica Opće županijske bolnice Vinkovci u kojoj je kaže, trenutno manjak medicinskih sestara, a treba ih što više.


„Uvijek težimo tome da svaki pacijent ima što bolju njegu, a za to je potrebna zapošljivost većeg broja sestara”, objašnjava Kucljak.

Foto: Facebook Hssmsmt OŻB Vinkovci

Sestre su prve zdravstvene djelatnice koje dolaze u doticaj s pacijentom, a po mišljenju Gordane, „sestre su na neki način spona između pacijenta i liječnika.”

Zahtjevan je to, kaže Gordana, i fizički i psihički posao kojeg treba više cijeniti kada su u pitanju radni odnosi i mjesečna primanja. „Ovim putem im se želim zahvaliti za njihov nesebičan rad, humanost i odgovornost.”

Spomenimo kako je Hrvatska, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da nam samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 400 sestara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno