9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

KULT FILM: Misery (1990.)

Više od autora

- vl promo-Paul Sheldon (James Caan) plodan je i vrlo uspješan pisac popularnih romana o romantičnoj junakinji Misery, koji jednog snježnog zimskog dana doživi tešku automobilsku nesreću. Probudivši se u krevetu u njemu nepoznatoj sobi, Paul se ne uspijeva sjetiti niti mećave u kojoj je njegov automobil sletio s ceste, niti tko ga je spasio. Kad u sobu uđe punašna i temperamentna žena (Kathy Bates), Paul dozna da je riječ o njegovoj velikoj obožavateljici Annie Wilkes, prostodušnoj i pomalo naivnoj bolničarki koja izuzetno dobro poznaje likove i zaplete svih njegovih romana o Misery. Paul ne sluti da će se simpatična i brižna Annie, nakon što nezadovoljna pročita rukopis njegovog najnovijeg i ujedno posljednjeg romana o Misery, pretvoriti u nasilnu psihopatkinju…

Godine 1991. ovjenčana Oscarom u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, za koju je sjajna Kathy Bates nagrađena i Zlatnim globusom, izvrsna psihološka horor/triler drama Misery izuzetno je uspjela adaptacija istoimenog romana ‘kralja horora’ Stephena Kinga. Priče Kingovih djela najčešće govore o ljudima iz niže i srednje društvene klase, koji se teško i mukotrpno probijaju kroz život i društvo puno zla i razorne, mračne sile da bi naposljetku nerijetko bili suočeni doslovno sa smakom svijeta. To su osobe koje King smatra istinskim simbolima Amerike, i koje se često sukobljavaju s čudovištima iz paralelnih svjetova, ali i s onima kreiranima u vlastitim poremećenim psihama.

Potonji je slučaj i s Kingovim romanom Misery, u koji je pisac umetnuo i poneki (ironični) autobiografski detalj, a koji je prema scenariju dvostrukog oskarovca Williama Goldmana (Butch Cassidy i Sundance Kid, Maratonac) ekranizirao Rob Reiner (Kad je Harry sreo Sally, Malo dobrih ljudi). Riječ je o drugoj Reinerovoj prilagodbi nekog Kingova djela, jer je upravo za režiju maestralne adaptacije piščeve novele Ostani uz mene 1987. nominiran za Zlatni globus.

Reinerov film Misery je dojmljivo, rafinirano, naglašeno atmosferično te s mnogo stila režirano ostvarenje, sugestivnog tjeskobnog i paranoidnog ozračja. U glavnoj ulozi nastupa James Caan (Rollerball, Brisač), za sporednu rolu u remek-djelu ‘Kum’ Francisa Forda Coppole nominiran za Oscara, a neopisivo uvjerljiva interpretacija psihotične Annie Wilkes bila je probojna uloga u karijeri Kathy Bates. Za uspjeh filma zaslužne su i dojmljiva fotografija producenta, snimatelja (Arizona Junior, Millerovo raskrižje) i redatelja Barryja Sonnefelda (Uhvatite maloga, Ljudi u crnom), kao i izvrsna glazba pet puta za Oscara nominiranog Marca Shaimana (Romansa u Seattleu, Lak za kosu).

Originalni naslov: Misery, 1990.

Video distribucija: Continental film, 2000.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno