29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Kultni album Zagrebačkog jazz kvarteta u remasteriranom izdanju!

Više od autora

- vl promo-

Foto: Croatia Records press

U listopadu 1984. godine u dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu proslavljena je 25. godišnjica Zagrebačkog jazz kvarteta kojim povodom je održan i koncert koji je sniman i potom objavljen na vinilu za tadašnji Jugoton. Danas, više od 35 godina kasnije, album je u remasteriranom izdanju objavljen na CD-u te digitalno na svim streaming platformama i po prvi put u visokoj Hi-fi rezoluciji, dok će sljedeće godine biti dostupan i na vinilu.

“Taj je koncert u sasvim drugi plan potisnuo razmišljanja o predugom razdoblju nenastupanja i razdvojenosti članova Zagrebačkog jazz kvarteta. Pripomogli su tome ona stara, prepoznatljiva atmosfera prostora, te poznata, nekad redovito prisutna lica koja su, gledana s pozornice ili pri susretima u hodnicima i predvorju nekadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, podstakla razmišljanja o protekloj četvrtini stoljeća. Njima se sada pridružila i ona mlada publika koja u vrijeme nastanka Zagrebačkog jazz kvarteta možda još nije bila niti rođena, a koja je taj sastav sada slušala i prihvatila s nekih drugih pozicija”, napisao je u knjižici originalnog izdanja producent Mladen Mazur.

“Zagrebački jazz kvartet sljednik je kvarteta Boška Petrovića osnovanog povodom održavanja Revije zagrebačkog jazza u jesen 1959. u Hrvatskom glazbenom zavodu”, dodaje Dubravko Majnarić, tadašnji glavni urednik Jugotona te naglašava da se Zagrebački jazz kvartet praktički razišao 1966. godine odlaskom bubnjara Silvija Glojnarića i nastupao samo u prigodi godišnjica, kao što je dvadeset i peta koja je snimana i objavljena.


Majnarić u knjižici priloženoj uz reizdanje zaključuje, a s čime će se mnogi jazz ljubitelji i stručnjaci složiti – “Zagrebački jazz kvartet jedan je od najboljih komornih sastava u povijesti hrvatskog jazza itekako prepoznat u
svijetu jazz poklonika”.

Upravo zahvaljujući Zagrebačkom jazz kvartetu, ali između ostalog i svim individualnim članovima sastava, jazz karta Hrvatske i regije uvelike se promijenila, štoviše Hrvatska je stavljena i na svjetsku kartu najvažnijih žarišta vrhunskih jazz glazbenika i jazz glazbe uopće. U pitanju je album koji se može svrstati u sam vrh hrvatskog jazza, a i šire, što će posvjedočiti i dolazak legendarnog američkog komentatora jazza Willisa Conovera čiji je uvodni govor i zabilježen na početku samog koncerta, odnosno na nosaču zvuka. Album je za potrebe reizdanja remasterirao s originalnih magnetofonskih vrpci Goran Martinac u Croatia Records Sudiju, a tonski snimatelj originalnog zapisa bio je Franjo Berber.

Album “The Zagreb Jazz Quartet” možete kupiti na CD-u na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili preko webshopa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno