9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Kupljen ili napravljen, adventski vijenac je neizostavan u došašću

Više od autora

- vl promo-

Iako kalendarski još daleko, meteorološki ipak malo bliže, ali osjećajno tu na pragu, zima donosi promjene kako u izloge trgovina i na ulice grada, tako i u naše domove. Zimnice su već odavno gotove pa bih ih sada valjalo i iskoristiti. Osim motanja tradicionalnih sarmi, kupnje materijala za božićne kolače i razmišljanja o blagdanskoj trpezi, jedan simbol je neizostavan na blagovaonskim stolovima diljem Hrvatske – adventski vijenac.

Ostalo nam je tjedan dana do paljenja prve adventske svijeće koja simbolizira nadu – osjećaj koji nas pokreće i zbog kojega vjerujemo u bolje sutra. Ususret paljenju prve adventske svijeće, razgovarali smo s Ivanom Vrkašević, vlasnicom brenda iza kojeg već godinama izrađuje razne ukrase, između ostalog i adventske vijence. Iako ga nazivamo vijencem, krugom koji simbolizira neprolaznost, adventski vijenci već odavno nisu vijenci. „Unazad nekoliko godina trend u ukrašavanju adventskog vijenca se mijenja. To više nisu svijeće na obruču s tradicionalnim crvenim detaljima, već popularni „advent box” s neobičnim detaljima kao što su gnomovi, patuljci ili orašari”, navodi sugovornica.

FOTO: Privatni album

Boja koja je definitivni trend posljednjih par godina je blijedo ružičasta sa srebrnim i bijelim detaljima. Međutim, ova godina možda označava preokret jer se ponovno traže klasični okrugli vijenci sa šumskim detaljima. Ono što će također obilježiti revoluciju izrade adventskog vijenca su ispisani nazivi na svakoj svijeći koji su povezani s njihovom simbolikom. Naime, svaka adventska svijeća ima značenje: paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće ljubav, a paljenje posljednje svijeće simbol je radosti.


Ako još niste kupili ili izradili svoj vijenac, pravo je vrijeme da zasučete rukave. Ivana nam je otkrila nekoliko savjeta koji će pomoći čak i onima koji nisu spretni u kućnim projektima. „Cvjećarski repromaterijal je osnova izrade. Tu spadaju spužve, žice i silikonski pištolj za ljepljenje. Taj materijal će nam biti od velike pomoći bilo da se radi o boxu ili o obruču. Adventski vijenci koji zahtijevaju najmanje ulaganja rade se od materijala koji su dostupniji i samim time ih je jednostavnije uklopiti”, nastavlja Ivana. Borove grane, osušeni kolutovi naranče, štapići cimeta, češeri i orasi samo su neki od ukrasa koji će nam dobro doći ukoliko se odlučimo na kućnu izradu.

„Ako želimo da nam vijenac duže traje trebali bi koristiti staklene kuglice i keramičke ili drvene figure. Takvi vijenci se bez problema spremaju i ponovno koriste nekoliko godina”, za kraj nam kaže Ivana.

FOTO: Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno