Članovi Udruge pčelara Nektar Vinkovci, danas su u središtu grada organizirali kušanje meda i ostalih pčelinjih proizvoda, koje se zainteresirani prolaznici isprobavali uz stručne savjete o vrijednosti i hranjivosti svega onoga što pčele proizvedu.

Kušanje meda organizirano je povodom 16. Pčelarskih dana koji će u petak i subotu u dvorani Barun Trenk u Vinkovcima okupiti brojne pčelare, izlagače opreme, stručnjake u pčelarstvu, a vjerujemo i građane, jer ovaj sajam je iz godine u godinu sve posjećeniji.

“Domaći pčelari nastoje biti što organiziraniji, pa iz tih razloga pripremamo razna stručna predavanja, terenske izlete i edukacije, a u stalnim smo kontaktima s Ministarstvom poljoprivrede, dok su vrhunac svega ipak Pčelarski dani. Vrlo je važno znati koliko je med koristan u svakodnevnoj ljudskoj prehrani, te moramo biti svjesni činjenice da pčelinji proizvodi nisu lijek koji koristimo samo kada smo bolesni, nego da su oni hrana koju moramo konzumirati redovno. U posljednje vrijeme nastojimo potrošačima olakšati izbor i omogućiti im da što lakše prepoznaju domaći med, tako da od nedavno imamo i Nacionalnu staklenku za med. Naime, moramo upozoriti na jeftine uvozne medove, koji ni približno nemaju kvalitetu pravog domaćeg meda”, ističe predsjednik Udruge Nektar Stanko Čuljak. Ovom prilikom posebno je najavio da će Pčelarski dani biti prilika pčelarima da na stručnim predavanjima saznaju sve o novim tehnikama u pčelarstvu, kao i o načinima sprječavanja raznih bolesti koje u zadnje vrijeme napadaju košnice.