2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

“Lijepo, dobro i sveto u umjetnosti”- slogan predstavljene knjige Sanje Nikčević

Više od autora

- vl promo-Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima organizirao je predavanje pod nazivom “Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo / dobro / sveto u umjetnosti”. Predavanje je, povodom objavljivanja istoimene knjige, održala autorica, redovita profesorica u miru, teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević. 

Sanja je svojim predavanjem objasnila kako je knjiga manifest nove izdavačke kuće koju je pokrenula sa sinom, naziva “Citadela libri” – Mala utvrda knjiga. “Ona brani naše lijepo, dobro i sveto u umjetnosti što je i slogan predstavljene knjige. Mala izdavačka kuća je ozbiljan projekt i misija unutar koje pokušavamo objavljivati kvalitetne drame”, kazala je ovim povodom autorica Nikčević.

U knjizi se pokušava objasniti što je s predstavama, prikazanim na kazališnim daskama, koje nas pokušavaju uplašiti ili činiti nesretnima.

“Kad kažem kanon, mislim na popis najvažnijih djela jedne kulture i civilizacije, koji je važan jer ne samo da odražava umjetnost, nego i formira našu svijest”, dodala je autorica koja smatra kako je glavna umjetnička struja uvijek odražavala vladajući svjetonazor.

Pod pojmom kanona, misli se na popis najvažnijih djela jedne civilizacije. Umjetnost je ljude uvijek podučavala kako živjeti te više od 2000 godina nije bila samo lijepa, istinita  i povezana sa svetim, nego je imala funkciju katarze, rečeno je na ovom predavanju.

“Katarza znači pročišćenje negativnih emocija, znači da si nešto naučio i vidio, a ja to želim postići ovim predavanjem te prenijeti poruku na sve čitatelje” zaključila je Sanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno