18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Ljubav prema glazbi, plesu, ekologiji, okuplja entuzijaste u retroPERSPEKTIVI

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga za proaktivno djelovanje u zajednici retroPERSPEKTIVA osnovana je 2018. godine, a time je „pod kapu” stavljen i godinu dana ranije utemeljen Hang Loose Rockabilly Festival.

„Okupilo se nas dvadesetak punih entuzijazma i želje za djelovanjem u području kulture, za kreiranjem nekih novih sadržaja. Nedostajalo nam je onoga što mi volimo, a to je neka alternativa, neka underground scena”, ističe predsjednica Ana Vukoja.

Njihovo je sjedište na adresi Bana Jelačića 10 od 2020. godine kada se tamo preselio  Hang Loose Rockabilly Bar, koji Ana vodi sa suprugom Matijom. Za to mjesto u središtu Vinkovaca dovoljno je reći da kada zakoračite unutra zakoračili ste u 50-e i 60-e godine prošloga stoljeća, uz detalje i iz poneke ranije pa i kasnijih 80-ih. A za razgledanje svakog detalja u retro stilu pomno uređenoga bara i živopisnog dvorišta sigurno vam neće biti dovoljan jedan posjet.

Foto: FB Hang Loose Rockabilly Bar

Ta naša ljubav prema retro kulturi i glazbi dovela je do Hang Loose Rockabilly Festivala, kojeg čine glazba, izložba oldtimera, retro buvljak, sajam rukotvorina, šminkanje, friziranje, tetoviranje, igraonice za djecu i puno plesa, jedno veliko šarenilo. Krenuli smo u dvorištu Gimnazije s tristotinjak posjetitelja, a kroz godine smo rasli i došli do jednog velikog piknika u prirodi pa smo tako prošle godine na Šokačkom stanu imali oko tisuću posjetitelja“, kaže naša sugovornica.

Kao posebnost vinkovačkog festivala ističe to što, uz one predane zaljubljenike u rockabilly iz Hrvatske, ali i šire, okuplja i brojne simpatizere koji jednostavno žele uživati u šarenilu i vrevi punoj pozitivne energije i koji festival doživljavaju kao dobru zabavu za sve generacije.

Ovogodišnji 8. Hang Loose Rockabilly Festival, najavljuje Ana Vukoja, bit će održan uobičajeno zadnji vikend u lipnju, 29. lipnja na Šokačkom stanu uz prethodni WarmUp Party u Hang Loose Rockabilly Baru, 28. lipnja. Potporu su dobili od Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture i medija, a čekaju rezultate prijave na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Uz festival, inače, na početku pokrenuta je i plesna škola, koja je privukla dosta mladih ljudi koji su željeli naučiti rockabilly jive i lindy hop, dva za njih potpuno nova plesa. Trenutačno škola nije aktivna, ali ako se skupi određeni broj zainteresiranih lako ju je ponovno aktivirati, kaže Ana Vukoja.

A od aktivnosti koje još provode tu je promocija demo bandova te projekt “Dobre vibracije”, klupske svirke vikendom u dvorištu Hang Loose Rockabilly Bara na kojima su zastupljeni različiti glazbeni pravci.

Osim glazbenog dijela bavimo se i ekologijom i uvijek imamo i neki mali projekt u tom dijelu. Ove godine bit ćemo na Rimskim danima s radionicom za djecu “Papirus reciklirus” gdje ćemo na zabavan način pokazati kako od starog papira i kartona možemo napraviti nešto novo“, ističe Ana Vukoja uz poziv svima koji vole dobru glazbu, ples i općenito umjetnost kao i ekologiju, da im se pridruže.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno