Vlada Republike Hrvatske usvojila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine.

“Po meni je normalno da djeca iz škola i vrtića u Zagrebu na tanjure dobiju jabuku koja raste na području Zagreba ili Zaprešića, a ne onu iz uvoza. Zato smo smislili način na koji ćemo svim javnim ustanovama omogućiti da u javnoj nabavi preferiraju domaće proizvode s lokalnih OPG-ova. Tako će naša djeca, starije osobe, vojnici, studenti, pacijenti u bolnicama dobiti svježu, lokalno uzgojenu i samim time kvalitetniju hranu, a naši poljoprivrednici siguran plasman svojih proizvoda i još jednu motivaciju za udruživanje“, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te dodao “Kriterije i pondere za javnu nabavu smo već pripremili, provest ćemo i pilot projekt i edukaciju zaposlenika iz javnog sektora kako bi se olakšalo plasiranje lokalnih proizvoda u hrvatskim javnim ustanovama“.

Bolnice, škole, vrtići, studentski domovi, vojarne i slične ustanove mogu odigrati ključnu ulogu u potrošnji lokalnih proizvoda i poticanju održive poljoprivredne proizvodnje. Zato je u Zakonu o javnoj nabavi omogućeno javnim naručiteljima da pri odabiru najpovoljnije ponude prehrambenih proizvoda primjene dodatne kriterije i relativne pondere za vrednovanje svježine i kvalitete hrane što dovodi do smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš.

To zapravo znači da će lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivati vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu.

Ministarstvo poljoprivrede provest će pilot projekt uvođenja ovakve vrste javne nabave u KBC Zagreb kako bi se ocijenila opravdanost uključivanja lokalnih proizvođača hrane u sustav opskrbe namirnicama za potrebe prehrane u velikim bolničkim sustavima i drugim javnim ustanovama. Iako pilot projekt počinje u KBC Zagreb, iduće godine bit će obuhvaćene i sve ostale ustanove.