Kontaktirajte nas

Aktualno

Maja nije stala: Naučila sam cijeniti sitnice

Objavljeno

-

Iza njezinog osmijeha krije se borba života koji se, u samo godinu dana, prevrnuo naopačke. 32-godišnja Vinkovčanka Maja Bojić Drinovac prošle godine suočila se s dijagnozom raka dojke, postala jedna od glavnih akterica poznate kampanje „One nisu stale“ te pokazala kako snažna volja nadilazi svaku prepreku.

Kada je svibnju prošle godine saznala da ima zloćudni tumor dojke, nije ni sama znala što se točno događa. Plakala je, ali trebalo je proći neko vrijeme da postane svjesna svega. „Sama dijagnoza ne pogađa samo vas, pogađa ponajviše i obitelj, pa onda i ljude oko vas“, govori Maja Bojić Drinovac. Pojašnjava kako je sve zapravo počelo s dojenjem koje nije išlo baš glatko. Tijekom tuširanja napipala je kvrgu, a kada je njezina curica napunila deset mjeseci, prestala je dojiti kako bi otišla na pregled.

„Kćerka mi je bila mala i prihvatila sam to kao nekakav posao. No, zapravo da imam rak u potpunosti sam osvijestila u čekaonici prije kemoterapije. Žene su govorile o opadanju kose, odnosno je li bolje odmah se obrijati ili ne. Jedna je žena rekla kako joj je ovo treći put i kako se prva dva puta nije odmah obrijala nego tek kasnije. Meni ništa nije bilo jasno jer na kemoterapiju ideš jednom u životu, kako ona misli treći put – pitala sam se. I kad sam to čula, sastavilo me jer sam ja cijelo vrijeme gledala kako ću to odraditi i biti gotova za života. U tom trenutku sam bila svjesna da imam rak“, priča Maja te dodaje kako je pukom slučajnosti završila u Zagrebu kod kirurga koji joj je objasnio situaciju i kako se sve odvija. Onkološki tim odlučio je krenuti prvo s kemoterapijama, nakon čega je krajem siječnja ove godine uslijedila i prva operacija.

„Nije prošla kako je bilo planirano. Na operacijskom stolu na kraju su se borili za moj život jer se dogodila alergijska reakcija i sreća je moja da nisu odustali. Druga operacija je bila krajem travnja, tada su odstranili dojku i stavili implantant. Sada sam na pametnim lijekovima i idem na zračenja“, pojasnila je.

Rodna Slavonija bila joj je oaza mira koja joj je služila kao izlaz od svega, a dodatnu podršku dobila je kada je upoznala žene iz udruge Caspera. Udruga je to žena oboljelih i liječenih od karcinoma iz Splita u kojemu Maja radi. Samo one koje su prošle isto u potpunosti su mogle razumjeti kako je Maji. Jedna od članica upitala je u jednoj Facebook grupi ima li koja zainteresirana žena koja bi snimila kratki video o svojoj borbi, kako bi se podigla svijest o raku dojke, ali i važnosti prevencije. Iako se, kako kaže, ona i kamera ne vole ni pod razno, odlučila je to napraviti.

„U Casperi imam sve na jednom mjestu, jer mi se sporazumijevamo jednim pogledom. I sad samo zamislite koliko jednoj ženi znači da iz prve ruke može saznati sve što je čeka i da kraj sebe ima nekoga tko je uistinu u potpunosti razumije“, rekla je. Udruga je sredinom lipnja pokrenula kampanju “One nisu stale”, a Maja objašnjava kako je ponovno odlučila iskreno ispričati svoju priču i javno progovoriti iz podrške prema drugim ženama koje se već javno izlažu. Kampanja je trajala od 15. lipnja do 31. srpnja, a sastojala se od tri dijela: ONE – predstavnice onkoloških bolesnica, ONE PROMATRAJU – stručnjakinje koje su pomogle u razumijevanju i promatranju sebe u vidu prevencije te kao kruna kampanje ONE IDU DALJE – uz pomoć suradnica pokazale su kako unatoč bolesti – one mogu. Brojnim aktivnostima ostvarile su cilj kampanje i potaknule žene na brigu o zdravlju, ali i osvijestile i podsjetile društvo da su one, unatoč bolesti, i dalje tu. Neće stati ni kada su u pitanju aktivnosti udruge, pa već najavljuju jesenski projekt, izložbu fotografija.

Najveća podrška u bolesti bila joj je obitelj, a njezina kćerkica sve je to jako emotivno proživjela.

„Ne bi čovjek pomislio da tako malo biće može tako reagirati. No, moram napomenuti meni je rak donio toliko pozitive, da ni sama nisam mogla vjerovati. Nakon što procesuiraš sama sa sobom što te čeka, zapravo posložiš prioritete i staneš. Nema više žurbe i trčanja, već maksimalno iskorištavanje svakog trenutka. Naučiš cijeniti sitnice“, ističe Maja te napominje kako je, unatoč lošim trenutcima, bitno ne odustati. Sama sebi je zadala da svaki dan s malenom ide van, a upravo ona ju je spasila jer je samo o njoj razmišljala. „Ona me držala cijelo vrijeme iznad vode“, zaključila je priču ova hrabra žena i majka.

Osim Maje, na slici su još dvije Vinkovčanke – Mirjana Šubert i Martina Matić koje su obje rado volontirale na pregledu madeža

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    69 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    66 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za...

Aktualnoprije 4 sata

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o...

Aktualnoprije 5 sati

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 7 sati

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 8 sati

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 9 sati

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 10 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 10 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Najčitanije