16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Maja nije stala: Naučila sam cijeniti sitnice

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iza njezinog osmijeha krije se borba života koji se, u samo godinu dana, prevrnuo naopačke. 32-godišnja Vinkovčanka Maja Bojić Drinovac prošle godine suočila se s dijagnozom raka dojke, postala jedna od glavnih akterica poznate kampanje „One nisu stale“ te pokazala kako snažna volja nadilazi svaku prepreku.

Kada je svibnju prošle godine saznala da ima zloćudni tumor dojke, nije ni sama znala što se točno događa. Plakala je, ali trebalo je proći neko vrijeme da postane svjesna svega. „Sama dijagnoza ne pogađa samo vas, pogađa ponajviše i obitelj, pa onda i ljude oko vas“, govori Maja Bojić Drinovac. Pojašnjava kako je sve zapravo počelo s dojenjem koje nije išlo baš glatko. Tijekom tuširanja napipala je kvrgu, a kada je njezina curica napunila deset mjeseci, prestala je dojiti kako bi otišla na pregled.

„Kćerka mi je bila mala i prihvatila sam to kao nekakav posao. No, zapravo da imam rak u potpunosti sam osvijestila u čekaonici prije kemoterapije. Žene su govorile o opadanju kose, odnosno je li bolje odmah se obrijati ili ne. Jedna je žena rekla kako joj je ovo treći put i kako se prva dva puta nije odmah obrijala nego tek kasnije. Meni ništa nije bilo jasno jer na kemoterapiju ideš jednom u životu, kako ona misli treći put – pitala sam se. I kad sam to čula, sastavilo me jer sam ja cijelo vrijeme gledala kako ću to odraditi i biti gotova za života. U tom trenutku sam bila svjesna da imam rak“, priča Maja te dodaje kako je pukom slučajnosti završila u Zagrebu kod kirurga koji joj je objasnio situaciju i kako se sve odvija. Onkološki tim odlučio je krenuti prvo s kemoterapijama, nakon čega je krajem siječnja ove godine uslijedila i prva operacija.

„Nije prošla kako je bilo planirano. Na operacijskom stolu na kraju su se borili za moj život jer se dogodila alergijska reakcija i sreća je moja da nisu odustali. Druga operacija je bila krajem travnja, tada su odstranili dojku i stavili implantant. Sada sam na pametnim lijekovima i idem na zračenja“, pojasnila je.


Rodna Slavonija bila joj je oaza mira koja joj je služila kao izlaz od svega, a dodatnu podršku dobila je kada je upoznala žene iz udruge Caspera. Udruga je to žena oboljelih i liječenih od karcinoma iz Splita u kojemu Maja radi. Samo one koje su prošle isto u potpunosti su mogle razumjeti kako je Maji. Jedna od članica upitala je u jednoj Facebook grupi ima li koja zainteresirana žena koja bi snimila kratki video o svojoj borbi, kako bi se podigla svijest o raku dojke, ali i važnosti prevencije. Iako se, kako kaže, ona i kamera ne vole ni pod razno, odlučila je to napraviti.

„U Casperi imam sve na jednom mjestu, jer mi se sporazumijevamo jednim pogledom. I sad samo zamislite koliko jednoj ženi znači da iz prve ruke može saznati sve što je čeka i da kraj sebe ima nekoga tko je uistinu u potpunosti razumije“, rekla je. Udruga je sredinom lipnja pokrenula kampanju “One nisu stale”, a Maja objašnjava kako je ponovno odlučila iskreno ispričati svoju priču i javno progovoriti iz podrške prema drugim ženama koje se već javno izlažu. Kampanja je trajala od 15. lipnja do 31. srpnja, a sastojala se od tri dijela: ONE – predstavnice onkoloških bolesnica, ONE PROMATRAJU – stručnjakinje koje su pomogle u razumijevanju i promatranju sebe u vidu prevencije te kao kruna kampanje ONE IDU DALJE – uz pomoć suradnica pokazale su kako unatoč bolesti – one mogu. Brojnim aktivnostima ostvarile su cilj kampanje i potaknule žene na brigu o zdravlju, ali i osvijestile i podsjetile društvo da su one, unatoč bolesti, i dalje tu. Neće stati ni kada su u pitanju aktivnosti udruge, pa već najavljuju jesenski projekt, izložbu fotografija.

Najveća podrška u bolesti bila joj je obitelj, a njezina kćerkica sve je to jako emotivno proživjela.

„Ne bi čovjek pomislio da tako malo biće može tako reagirati. No, moram napomenuti meni je rak donio toliko pozitive, da ni sama nisam mogla vjerovati. Nakon što procesuiraš sama sa sobom što te čeka, zapravo posložiš prioritete i staneš. Nema više žurbe i trčanja, već maksimalno iskorištavanje svakog trenutka. Naučiš cijeniti sitnice“, ističe Maja te napominje kako je, unatoč lošim trenutcima, bitno ne odustati. Sama sebi je zadala da svaki dan s malenom ide van, a upravo ona ju je spasila jer je samo o njoj razmišljala. „Ona me držala cijelo vrijeme iznad vode“, zaključila je priču ova hrabra žena i majka.

Osim Maje, na slici su još dvije Vinkovčanke – Mirjana Šubert i Martina Matić koje su obje rado volontirale na pregledu madeža

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno