10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Mala školska redakcija puna velikih priča

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Njima ništa nije teško ili nedostupno, od nemogućeg stvaraju moguće i sposobni su upravljati baš svakom situacijom. Svestrani i kreativni novinari Osnovne škole Ivana Mažuranića Vinkovci dokazuju kako novinarstvo nije samo posao, nego i izazov, a uspješno ga svladavaju kroz mrežni časopis Vedri dani.

Baš kao i redakcija Vinkovačkog lista, redakcija školskog časopisa Vedri dani jako dobro zna što su zanimljive i aktualne teme, kako pronaći sugovornika i odraditi intervju te koji su događaji vrijedni naše novinarske pažnje. Osam učenika OŠ Ivana Mažuranića svoj je školski put podredilo novinarstvu i, kažu nam neki od njih, nisu požalili. U emisiji Radio Vinkovaca „Malci radoznalci” ovaj tjedan gostovao je dio ove vrijedne redakcije Mislav Iličić, Gabriela Delić i Karlo Grgić, učenici sedmog razreda. Ispričali su o čemu pišu, što najviše vole u novinarstvu te zašto su uopće krenuli u taj put prepun zanimljivosti i izazova.

Foto: Osnovna škola Ivana Mažuranića

Njihovim perom ispisana su slova, od prvog do zadnjeg, online školskog časopisa Vedri dani koje škola objavljuje nekoliko puta godišnje. Pod budnim okom mentora, profesora Ivane Šego i Željka Mlatkovića, u prvom su broju ove školske godine na 28 stranica donijeli rubrike Budućnost gradimo kroz projekte, Školska događajnica, Istražujemo Vinkovce i Uspjesi učenika naše škole. „U prvoj rubrici donosimo eko aktivnosti koje provodimo kao Ekoškola, u drugoj najčešće proučavamo rad učenika i učitelja te njihove uspjehe, treća je posvećena radu raznih udruga i institucija s područja grada, a u četvrtoj pišemo o uspjesima koje su ostvarili učenici naše škola”, pojašnjava nam Karlo, inače glavni urednik, dodavši kako postoji i rubrika Tražimo odgovore u kojoj istražuju nove stvari i događaje u našemu gradu.

Iako su se u prošlosti njihove novine tiskale, sada pišu isključivo online, no to nimalo ne utječe na njihov rad. Istražuju, tipkaju, intervjuiraju i odlaze na terene. „Najviše volim pisati o školskim zbivanjima jer me zanima što se događa, što provodimo i uvijek saznati nešto novo o školi”, kaže Mislav, a sličnog je mišljenja i Gabriela: „Najdraže mi je pisati o školskim izletima na koje idemo jer sam ja osobno to sve proživjela”. Karlo, pak, voli članke o udrugama i njihovom radu jer mu se jako sviđa terenski rad. Do ideja, priča ovaj trojac, dolaze tako što stalno prate događanja, gdje učenici odlaze, a nerijetko ih nastavnica pošalje da ispitaju nekog učenika i saznaju što se dogodilo. Baš kao što to rade profesionalni novinari. Prate i vijesti na našem portalu Novosti.hr i u Vinkovačkom listu pa, napominju, aktualnosti ne nedostaje.

Ovu malu tvornicu članaka i fotografija čine novinare izabrani zbog izražavanja i talenta u pisanju, a osim naših sugovornika, čine ju još sedmaši Adrian Božić, Karla Merdžan i Nina Valentak, petašica Korana Grigić i osmašica Pia Tolušić. I svi su odlični učenici. A u budućnosti bi se, kažu Gabriela, Karlo i Mislav, vrlo lako mogli baviti ovom profesijom jer je sve – samo ne dosadna.

Foto: Osnovna škola Ivana Mažuranića

A za naš portal i Vinkovački list pripremili su i prigodan tekst koji prenosimo u cijelosti:


Novinarska skupina OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca

Novinari OŠ Ivana Mažuranića bave se raznim temama u Školi i izvan nje. Novinarsku skupinu čini 10 učenika. Svaki broj ima različitu temu ovisno o onom što je aktualno određeno vrijeme, a rubrike nam pomažu za svrstavanje članaka. U rubrici Istražujemo Vinkovce najčešće posjećujemo razne udruge i institucije u Vinkovcima i upoznajemo se s njihovim radom. Druga rubrika je Školska događajnica i u ovoj rubrici pratimo rad naših učenika na terenskoj nastavi, razne izvannastavne aktivnosti i obilježavanje važnih datuma. Treća rubriku nazvali smo Tražimo odgovore i ona obuhvaća većinom članke, rasprave i komentare o raznim temama vezanim uz mlade. Četvrtoj je rubrici naziv Budućnost gradimo kroz projekte u kojoj pratimo projekte Škole, kao što su Eko-škola i Zdravo je pravo. U novinama pratimo i uspjehe učenika naše škole na raznim natjecanjima u školi i izvan nje. U rubrici Malo zabave za kraj objavljujemo kvizove, križaljke, natječaje i ankete. Važno nam je da su članci raznovrsni: izvještaji, intervjui, osvrti na filmove, knjige i predstave; ankete, tematski članci i reportaže.

U našem radu od velike pomoći su nam glavna urednica učiteljica Hrvatskoga jezika Ivana Šego i grafički urednik učitelj Geografije Željko Mlatković.

Za nas je gostovanje na Rado Vinkovcima bilo jedno novo iskustvo, ali ujedno i ugodno, veselo i opušteno.

Karlo Grgić, 7. r, urednik Vedrih dana

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno